Članak

JAVIO SE I RESTAURATOR

Unutrašnjost džamije Husejnije nakon požara: Vatrogasci koristili aparate, a ne vodu i izbjegli veću štetu

Foto: Radio Gradačac

(Patria) - Džamija Huseina kapetana Gradaščevića u Gradačcu Husejnija godinama se obnavljala i restaurirala. Restauracija njene unutrašnjosti okončana je u proljeće ove godine. Izgrađena je 1826. godine.

Požar koji je danas buknuo iako relativno brzo ugašen, ipak je uništio unutrašnjost džamije. Iako se sumnja da je požar podmetnut nadležni još nisu dali konačnu riječ.

Fotografije unutrašnjosti objavio je Radio Gradačac.

Restaurator Nihad Čengić za Radio Gradačac pohvalio je postupanje vatrogasaca koji su vatru gasili požarnim aparatima, a ne vodom čime su umanjili nastanak veće štete u unutrašnjosti džamije. To će svakako olakšati i restauraciju i sanaciju nakon požara.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2004. godine proglasila je "Graditeljsku cjelinu –Husejnija (Husein-kapetana Gradaščevića) džamija u Gradačcu" nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Taj vjerski objekat predstavlja dio jedinstvenog gradačačkog kulturno-historijskog kompleksa, koji čine džamija, abdesthana, biblioteka, harem sa nišanima i ulazne kapije. U džamijsko dvorište ulazi se kroz dvije kapije. Tu nedostaje i Sahara kula.

Karakteristična je po oktagonalnoj kupoli i izrazito visokoj munari (25 metara). Ima kameno postolje i tijelo ozidano opekom, a na visini od 24,30 metara nalazi se šerefe munare sa bogatim dekoracijama.

#džamija #obnova #požar #BiH