Članak

DERVENTA

Plenković pozvao institucije BiH da najoštrije kazne osobe koje su pretukle Mišića nakon čega je preminuo

(Patria) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je saučešće porodici hrvatskog povratnika Marka Mišića koji je preminuo od posljedica brutalnog premlaćivanja u mjestu Brezica kraj Dervente.

Plenković je istaknuo da je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH snažno osudilo ovaj nasilni čin koji je rezultirao smrću hrvatskog povratnika, saopćeno je na internetskim stranicama hrvatske vlade.

"Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da najoštrije kazne počinitelje ovog zločina", kazao je hrvatski premijer.

Mišića su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. oktobra nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhapsila nedugo nakon napada.

Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi, prebačen je u bolnicu u Slavonskom Brodu gdje su mu utvrđene po život opasne povrede. Preminuo je u utorak na odjelu intenzivne njege.

Predsjednik Rs-a Milorad Dodik također se oglasio nakon smrti Mišića i uputio saučešće.

"Iako su pripadnici policije odmah identifikovali i uhapsili napadače, smatram da ovakvi događaji treba da budu procesuirani po hitnom postupku i najstrože zakonski sankcionisani. Republika srpska je društvo u kojem svi njeni građani treba da se osjećaju bezbjedno i sigurno bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Republika arpska se odriče ovakvih nasilnika. Ovakvi napadi su neprihvatljivi i nedopustivi protiv bilo koga. Oni neće biti tolerisani i zato zaslužuju najoštrije sankcije", naveo je Dodik.



#AndrejPlenković #Hrvatska #MiloradDodik #povratnik #sankcija #Region