Članak

UŽAS NA BLISKOM ISTOKU

Svjetska zdravstvena organizacija: Najveća bolnica u Gazi gotovo je pretvorena u groblje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za najveću bolnicu u Gazi rekla je da je „gotovo groblje“, javio je BBC.

Bolnica Al-Shifa, koja se nalazi na sjeveru Gaze, bila je na prvoj liniji intenzivnih borbi u
posljednjih nekoliko dana s Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) koje tvrde da Hamas upravlja komandno-kontrolnim centrom u tunelima ispod bolnice. Hamas i bolnica to poriču.

Portparol WHO Christian Lindmeier rekao je da je oko 600 ljudi ostalo u bolnici, dok su se ostali sklonili u hodnicima.

„Oko bolnice ima mrtvih tijela koja se ne mogu zbrinuti ili čak ni sahraniti ili odnijeti u bilo kakvu mrtvačnicu“, rekao je. „Bolnica više uopšte ne radi kako bi trebala.
Gotovo je groblje“, dodao je Lindemeier.

Doktori su također govorili o gomilanju tijela i truleži u bolnici. Doktor Mohamed Abu Selmia je rekao za BBC da su, kako izraelske vlasti još uvijek nisu dale dozvolu da tijela koja se raspadaju, napuste bolnicu i pokopaju, sada psi ušli u bolnicu i počeli jesti leševe.

Postoji zabrinutost i za sudbinu desetina prijevremeno rođenih beba koje zbog nestanka struje više ne mogu ostati u svojim inkubatorima. Selmia je rekao da je sedam od tih beba sada umrlo zbog nedostatka kiseonika.

Mark Regev, viši savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da Izrael nudi „praktična rješenja“ za evakuaciju beba i optužio Hamas da ne prihvaća prijedloge.

#BolniceUGazi #Gaza #ruševine #Svijet