Članak

PODGORICA

Protesti ispred Skupštine Crne Gore zbog izbora Andrije Mandića: Suverenističke stranke pozvane 'na okup'

Foto: CdM.me

(Patria) - Ispred Skupštine Crne Gore u toku je protest pod sloganom “Na okup!”, koji organizuju Forum slobodnih građana Luča uz podršku DPS-a, SD-a i LP-a.

Protest je organizovan zbog imenovanja Andrije Mandića na čelo crnogorskog parlamenta.

Okupljeni nose crnogorske zastave, i pjevaju himnu Crne Gore “Oj, svijetla majska zoro!”

Govor Peđe Vušurovića, ispred Foruma Luča:

"Dragi antifašisti, građani i građanke Crne Gore svih! Na miran i dostojanstven okup onih koji se ne boje, neće incident, ni nametnut, ni spontan, skup svjesnih da smo ostali sve što oni nijesu!

Dobrodošli na okup pred ovaj danas uniženi, a nekad visoki dom, vaskrsao punih dvadeset godina nakon kvislinških odluka Podgoričke skupštine, vaskrsao iz i Crnogorske i Antifašističke Skupštine narodnog oslobođenja!

Pred dom željen i zidan kroz dva Ustanka. Spomenik je njihovog junaštva i ratnih zasluga ove zemlje, armiran sjenima 14.500 crnogorskih partizana, nebrojenih žrtava fašističkog i četničkog terora i osvještan njihovim junaštvom!

Zamoliću Vas za minut ćutanja u njihovu čast, u čast svijetle tradicije ove kuće, koja danas tamni, kao i svih nevinih žrtava ruske agresije i palestinsko izraelskog sukoba… Slava im…

Pred Dom koji i simbolički, i moralno, i politički današnjim izborom postaje razvalina! Danas je u Savjet za odbranu i bezbjednost slavodobitno izborom “brata Andrije” umarširala peta kolona. Spram vojvodstva – sablja i ordenje!

Današnjim je izborom svakome, sem onome ko u zemlji i van nje drži oči širom zatvorene, jasno da je zarivena krvava kama u meki trbuh crnogorskih evroatlanskih stremljenja!

Pobijedili su 30. avgusta, sa Dodikom u kolu, na Rakovićeve note i zakleti Vučiću, čuvaju mrkle tekovine našeg sunovrata.

I mi smo, ali 9. maja 45-te, na Dan pobjede i Dan Evrope, i na okup smo jer su naše i jedna i druga! I Pobjeda i Evropa! Za prvu nas pitaju Đedovi, za drugu će nas pitati Đeca!

Nema singapurske tehnike kojom se švajcarska čokolada u trenu vadi iz šešira, a kamoli šubare četničke! Više negoli iz srpske mantije – samo zadah mraka i progona! Od trulih kompromisa truliće temelji svega što čini Crnu Goru, a sa njima i njenu i našu budućnost.

Kaže da je njegov predsjednik Putin. I mi na to – Slava Ukrajini! I aferim Bobanu, svakom poput njega i svima uz njega! “A mi čekamo na svoju zemlju…”

Slava Ukrajini, za koju je toliko noći šetalo i diše Crna Gora i njeno Cetinje, naša izviiskra i luča netrnuta, za Vojvodu beznačajno selo u nekoj zabiti… pod Lovćenom, do kojeg mu je svakako dug put! Pa polako, i ko zna gdje i ko zna kad…kao i spomenik kralju Aleksandru.



Stojimo ovđe da dignemo glas, jasno i bez uvijanja, kao pred Belveder, uoči isporuke Jovana Mićovića, na još svetiju i stariju stolicu od ove, da kažemo zbog čega je sve, i zašto, i da zaključimo zašto nikad ne može biti naš predsjednik ove počivše Skupštine – jer je Nedostojan!

Sa nama i uz nas su i večeras predstavnici crnogorskih suverenističkih partija: …

Birani su jer su najpozvaniji da građanskoj i antifašističkoj Crnoj Gori kažu svoju riječ i stav! Njima je palo u dio da sjede preko puta i vide šta im je i šta nam je raditi! A civilno društvo, svakako, naravno ono van kasarne koncerna “Vijesti”, ćutaće taman koliko će se i popisivati! Spiskove imate, ali popis teško! Jer smo mi ovđe, na svome kamenu – doma, a samo za vas ne! Za prijatelja vazda, a za vas – nikad!

Za početak, zarad vječnosti i do kraja – Bojkot!

Nesalomivi i nepokolebljivi, trezveni i svjesni, Vi koji prepoznajete i koji ste pročitali! Ovim je naš večerašnji protest završen, a bunt nikad…

U ime FSG “Luča”, koristim priliku da suverenističke stranke još jednom svesrdno pozovem na okup i iskreno jedinstvo, uz molbu da razmisle o bojkotu i povlačenju iz prosutih institucija ove zemlje, počevši od večeras uniženog doma pred nama…"

(CdM)

#AndrijaMandić #Antifašisti #CrnaGora #Dom #EvroatlanskaStremljenja #ForumLuča #NaOkup #OjSvijetlaMajskaZoro #PeđaVušurovića #Protest #region