Članak

BIVŠI POTPREDSJEDNIK SAD-a

Mike Pence povlači se iz kampanje za predsjedničke izbore 2024.

Došao sam ovdje da kažem da mi je postalo jasno da ovo nije moje vrijeme.

(Patria) - Bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence povlači se iz kampanje za predsjedničke izbore 2024. zbog slabijih rezultata anketa, kao i finansijskih izazova, javlja CNN.

Pence je suspenziju najavio jučer dok je govorio na godišnjoj konferenciji Republikanske jevrejske koalicije u Las Vegasu.

- Došao sam ovdje da kažem da mi je postalo jasno da ovo nije moje vrijeme. Zato sam poslije dugog razmišljanja odlučio da suspendujem svoju kampanju za predsjednika - rekao je Pence na bini na konvenciji u Las Vegasu.

Pence nije uspijevao da dobije podršku među brojnim kandidatima republikanaca, od kojih najveću i dalje ima bivši predsjednik Donald Trump.

Odluka spašava Pencea od neprijatnosti zbog neuspjeha da se kvalifikuje za treću republikansku primarnu debatu, 8. novembra u Miamiju, prenosi agencija AP.

Pence, koji za sebe navodi da je "kršćanin, konzervativac i republikanac", mjesecima se pripremao za kandidaturu i organizovao skupove u državama u kojima se prvo održavaju stranački izbori za nominaciju, kao što su Iowa, Južna Carolina i New Hampshire.

Prije nego što ga je Trump izabrao za potpredsjedničkog kandidata 2016. godine, bio je kongresmen i guverner Indiane.

Na položaju potpredsjednika bio je lojalan Trumpu sve do perioda uoči napada na Kongres 6. januara 2021. godine, tokom kojeg je tadašnji predsjednik pokušao da ubijedi svoje pristalice da Pence ima pravo da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020.

Trumpove pristalice su 6. januara nasilno upale u Kongres, podstaknute lažima bivšeg predsjednika da su izbori pokradeni.

Mnogi su uzvikivali "objesite Mikea Pencea", dok su se on, njegovi saradnici i porodica krili.

Pence je Trumpove poteze nazvao opasnim, optužio ga da je ugrozio njegovu porodicu "i sve tog dana na Capitolu" i poručio da je zemlji potreban novi vid liderstva na izborima 2024. godine.

- Mislim da ćemo imati bolji izbor. Amerikanci žele povratak na politiku administracije Trump - Pence, ali žele lidere koji više održavaju karakter američkog naroda - poručio je Pence.

Bivši potpredsjednik se, međutim, protivio naporima da svjedoči o Trumpovim potezima 6. januara i uoči napada, mada je na kraju svjedočio pred velikom porotom.

#CapitolAttack #CharacterOfAmericanPeople #CNNReports #LasVegasConvention #MikePenceWithdraws #NewLeadershipNeeded #PenceTestimony #PresidentialElection2024 #RepublicanConference #TrumpSupporters #Svijet