Članak

SKUP PODRŠKE PALESTINI

Erdogan licemjernom Zapadu: Oplakivali ste djecu ubijenu u Ukrajini, zašto sada šutite o djeci ubijenoj u Gazi?

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan optužio je danas Zapad da je "glavni krivac za pokolje u Gazi".

(Patria) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan optužio je danas Zapad da je "glavni krivac za pokolje u Gazi".

- Zapadne zemlje su glavni krivac za pokolje u Gazi. Osim nekolicine savjesnih koji su digli glas, ti su pokolji u cijelosti djelo Zapada - poručio je Erdogan, obraćajući se danas na milionskom skupu podrške Palestini u staroj istanbulskoj zračnoj luci Ataturk.

Erdogan je u oštrom govoru prozvao zapadne sile, izrazivši sumnju da "stvaraju ozračje križarskih pohoda" protiv muslimana.

- Pitam Zapad - hoćete li stvoriti novo ozračje križarskih ratova protiv Polumjeseca, znaka islama. Svi znamo da Izrael bez njih ne može ništa učiniti - kazao je Erdogan.

Zamjerio je zapadnim velesilama što čak nisu pozvale ni na primirje.

- Oplakivali ste djecu ubijenu u Ukrajini, zašto šutite o djeci ubijenoj u Gazi - upitao je turski lider, optuživši Izrael za "ratne zločine".

- Izraele, pred cijelim svijetom te proglašavamo ratnim zločincem. Izraele, vi ste okupatori, zavojevači.

Naravno da svaka zemlja ima pravo na obranu, ali gdje je pravda? Ono što se događa u Gazi nije samoobrana, već pokolj - dodao je Erdogan, prenosi Hina.

U nešto pomirljivijem tonu pozvao je Izraelce da ne "omalovaže osjećaj suučešća među Turcima".

- Poslušajte naše pozive na dijalog, načinite korak u dobrom smjeru radi vas i vaše djece. Vjerujemo da u pravednom miru neće biti gubitnika - zaključio je Erdogan.

#Gaza #Istanbul #Izrael #Palestina #RecepTayyipErdogan #SkupPodrškeNaroduPalestine #Turska #Svijet