Članak

PENTAGON

Američki borbeni avioni napadaju lokacije s municijom u Siriji povezane s Iranom

Sjedinjene Američke Države su u petak saopštile da pokušavaju smanjiti zalihe municije milicija povezanih s Iranom napadima u Siriji, ali su insistirale da ne žele proširiti bliskoistočni sukob.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su u petak saopštile da pokušavaju smanjiti zalihe municije milicija povezanih s Iranom napadima u Siriji, ali su insistirale da ne žele proširiti bliskoistočni sukob.

Pentagon je u četvrtak najavio zračne napade na dvije lokacije u istočnoj Siriji za koje je rekao da ih je koristila elitna iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) nakon niza napada na američke snage u Iraku i Siriji od početka rata između Izraela i Hamasa, javio je AFP.

„Svrha te dvije lokacije na koje smo ciljali bila je da imaju značajan utjecaj na buduće operacije IRGC-a i milicijskih grupa koje podržava Iran“, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u petak. „Otišlo je pravo u skladišta i skladišta municije za koje znamo da će se koristiti za podršku radu ovih grupa milicija, posebno u Siriji.“

„Glavni cilj je poremetiti tu sposobnost i također odvratiti i spriječiti buduće napade“, dodao je.

Bijela kuća je ranije saopštila da je predsjednik Joe Biden prenio direktno upozorenje iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju zbog napada milicija na američke trupe u Siriji i Iraku, gdje su stacionirane američke snage u sklopu napora protiv Islamske države, koja također sukobio se sa šiitskim Iranom.

Prema Pentagonu, jedan američki državljanin je umro od srčanog udara tokom napada, a 21 američki vojnik je zadobio lakše povrede.

Bio je to prvi američki udar na iranske interese od marta, prekidajući dio zatišja nakon što je Bidenova administracija otvorila tihu diplomatiju sa najvećim neprijateljem SAD-a, što je dovelo do zamjene zarobljenika i razgovora o spornom iranskom nuklearnom programu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je u petak da je razgovarao s libanskim i palestinskim grupama i da oni „imaju prst na okidaču“ ako Izrael proširi svoju kopnenu operaciju na Gazu. Govoreći za američki nacionalni javni radio iz Ujedinjenih nacija, rekao je da će akcije tih grupa biti „mnogo moćnije i dublje od onoga čemu ste svjedočili“.

„Stoga vjerujem da će sve biti moguće, ako se ova situacija nastavi, a žene i djeca i civili i dalje budu ubijani u Gazi i na Zapadnoj obali“, rekao je, insistirajući na tome da će militanti sami odlučivati o svojim akcijama, rekavši: „Mi zapravo ne želimo da se ovaj sukob proširi.“

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a u četvrtak, Amir-Abdollahian je rekao da Palestinci „kao nacija pod okupacijom“ imaju „legitimno pravo da se odupru okupaciji koristeći sve raspoložive metode, uključujući i oružanu borbu“.

#sad #Iran #Pentagon #Svijet #avioni #Avioni #Sirija