Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden se sastao s Wangom u sklopu priprema za samit sa Xi Jinpingom

Kina još nije objavila da li će Xi prisustvovati.

(Patria) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden susreo se u petak s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, održavši jednosatne razgovore koje je Bijela kuća okarakterisala kao „dobru priliku“ za održavanje otvorenih linija komunikacije između dva geopolitička rivala.

Wang je ranije održao sastanak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom dok dvije zemlje nastoje upravljati razlikama dok postavljaju temelje za očekivani samit između Bidena i njegovog kolege Xi Jinpinga u novembru, javlja Reuters.

Biden se nada da će vidjeti Xija u bliskoj budućnosti, rekao je portparol Bijele kuće John Kirby, ali nije mogao reći da li je postignut dogovor da se dva predsjednika sastanu na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) sljedećeg mjeseca u San Franciscu.

Kina još nije objavila da li će Xi prisustvovati.

Wang je stigao u State Department kasno u četvrtak, prva posjeta kineskog ministra vanjskih poslova Washingtonu za vrijeme Bidenove administracije, i održao sastanak s Blinkenom nakon čega je uslijedila večera.

#JoeBiden #XiJinping #Kina #sad #Sastanak #Svijet