Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Smajić: Izmjenama Zakona o sudovima trasira se put većoj korupciji

Izmjenama Zakona o sudovima trasira se put većoj korupciji, upozorava delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

(Patria) - Izmjenama Zakona o sudovima trasira se put većoj korupciji, upozorava delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

Mišljenja je da sva farsa u javnosti oko sjedišta Apelacionog vijeća Suda BiH nije istinski zbog sjedišta, nego kako bi se skrenula pažnja sa suštine.

A suština je, navodi Smajić, da se najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o sudovima umanjuje nadležnost Suda BiH.

Uputio je poziv poziciji i opoziciji da ne nasjedaju na podvale, nego da obrate pažnju na detalje i suštinu.

- U slučaju da prođe najavljeni prijedlog izmjene Zakona, sudovi na nivou BiH ne bi mogli procesuirati zvaničnike entiteta ukoliko su počinili krivična djela iz oblasti korupcije i zloupotrebe položaja na teritoriji jednog entiteta.

Time bi, faktički, bila smanjena nadležnost državnog pravosuđa, čime bi se trasirao put većoj korupciji i kriminalnim radnjama - ističe Smajić.

Naglašava i da insistiranje na tome da sjedište Apelacionog vijeća bude na teritoriji manjeg bh. entiteta dodatno naglašava etničku podjelu BiH.

- Ako je Sarajevo glavni grad BiH, i u njemu nesmetano rade hiljade građana bez obzira u kojem entitetu stanuju, zašto je važno izmještati sudske ustanove u Lukavicu?

Ako je argument da treba biti blizu zatvorskih jedinica i samog Suda BiH, zašto sjedište Apelacionog vijeća ne bude npr. u Visokom? Ili možda Zenici - dodao je Smajić.

#DžemalSmajić #politika #Zakon #BiH