Članak

PORUKA AMBASADORA

Namoura: Ili ćemo živjeti slobodno na svojoj zemlji ili ćemo umrijeti kao mučenici, nećemo napustiti Palestinu

(Patria) - Rezeq Namoura, ambasador Palestine u BiH pozvao je međunarodnu zajednicu i države koje imaju utjecaja da zaustave odmah bombardovanje naroda Palestine.

“Ova noć je drugačija od svih. Sva mjesta su pod udarima aviona izraelske vojske. Ukinuti su svi načini za komunikaciju i to ne pokazuje da će stvari ići na dobro. Svi pokazatelji i prije ove večeri i upozorenja koja su upućena od strane IDF-a, koja su dolazila i sa kopna i sa mora i sa neba, pokazivali su da će doći do još većeg pokolja. Oni žele da dođu do nekih boraca, ali to ne daje Izraelu pravo na pokolj. Cijena mira je mnogo manja od cijene rata. Moglo se sve ovo izbjeći. Kada bi se povinovalo međunarodnim rezolucijama koje su se mogle izvršiti, sva ova uništenja i pokolj mogli su se izbjeći. Da je Izrael se kretao putem koji dovodi do rješenja dva države. Palestinci su tražili mir, kao da molimo mir od svijeta i Izraela”, kazao je Namoura za Face TV.

Palestinski ambasador upitao je da li trebaju ostati poniženi.

“Ne možeš prijetnjom i ubijanjem me natjerati da napustimo svoju zemlju i domovinu. Naš narod plaća najveću cijenu. Mi znamo kakav je stav cijelog svijeta. Ali šta to znači, da napustimo zemlju nakon hiljadu godina. Ovdje se želi izbrisati palestinski narod, poubijati, iseliti iz Gaze. To je zločin po međunarodnim zakonima. Ili ćemo živjeti slobodno na svojoj zemlji ili ćemo umrijeti ponosni kao mučenici i biti ukopani u svojoj zemlji”, kazao je.

Dodao je da jedna od navećih svjetskih sila na obale Palestine poslala nosače kako bi podržali Izrael.

“Oni dolaze na obale Palestine da bi podržali Izrael da se iživljava nad Palestincima. 75 godina trpimo nepravdu. Koliko god da nas ubiju, nećemo napustiti svoju zemlju. Ponavljam ono što je rekao predsjednik Palestine: “Mi insistiramo na miru, naše ruke su pružene miru. Sa izraelske strane nema pružene ruke. Mi plaćamo cijenu izraelskog izbora”, kazao je.

Napomenuo je da je palestinski narod primio Jevreje koji su bježali od nacističkog progona.

“Ali da li to znači da trebaju da nas protjeraju iz naše zemlje, da čine još pokolja. Izrael se postavlja kao okupaciona snaga. Ovaj rat možda neće ostati ograničen na Palestinu i palestinski narod. Samooodbrana ne opravdava vršenje genocida, to nije dozvola za ubijanje”, kazao je ambasador.

#Gaza #genocid #Izrael #Palestina #RezeqNamoura #BiH