Članak

PROJEKTI

Akademija 'Healthy Future' i Udruženje pacijenata: Besplatnom spirometrijom obilježen Svjetski dan pluća

(Patria) - Udruženje pacijenata s alergijom, astmom i atopijskim dermatitisom u Bosni i
Hercegovini (AAA Udruženje) u saradnji s Fudbalskom akademijom “Healthy Future” su besplatnom spirometrijom (mjerenje plućne funkcije) obilježili Svjetski dan pluća pod parolom "Pristup terapiji za sve pacijente. Bez izuzetka".

Akcija mjerenja plućne funkcije je provedena u novootvorenom Sportsko-rekreativnom
centru “Čarli” Emir Bogunić na Ilidži.



Cilj ovogodišnjih pregleda je bio i odagnati stigmu da djeci s astmom ne pogoduje sport. Mali fudbaleri Akademije Healthy Future su bili testa grupa kojom smo dokazali da je sport prijatelj astme! Preglede je vršila uvažena dr Gorana Krstović, specijalista pulmolog prim.mr.sci.med.

Spirometrija se posebno preporučuje onima koji imaju neke od sljedećih simptoma: kašalj (najčešće noću i pri naporu), otežano disanje, sviranje i stezanje u prsima, kao i nedostatak zraka, kako bi provjerili stanje svojih disajnih puteva i dobili stručni savjet ljekara. Svakako pozivamo i roditelje djece koja su u sportu da nam se pridruže.

Akcija besplatne spirometrije se provodi pod motom "Pristup terapiji za sve pacijente. Bez izuzetka " i jedna je od aktivnosti koje svake godine provodi Forum međunarodnih
respiratornih društava (FIRS) čiji je član i AAA Udruženje u BiH.



Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu i najčešća hronična bolest kod djece. Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija (broj oboljelih) astme se povećava te se predviđa da će do 2025. biti 400 miliona oboljelih od astme u svijetu.

#DanPluća #HealthyFuture #spirometrija #BiH