Članak

PODACI ZA AVGUST

I najveća evropska ekonomija bilježi pad izvoza

Njemačke firme isporučile su u inozemstvo robu u vrijednosti ukupno 127,9 milijardi eura, utvrdili su statističari.

(Patria) - Njemački robni izvoz primjetno je pao u avgustu, odražavajući smanjene isporuke u SAD i ostale članice eurozone, pokazali su danas podaci statističkog ureda.

Izvoz najveće evropske ekonomije pao je u avgustu za 5,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a smanjen je i u odnosu na juli, za 12 posto, pokazuju podaci Destatisa, prilagođeni za kalendarske i sezonske faktore.

Njemačke firme isporučile su u inozemstvo robu u vrijednosti ukupno 127,9 milijardi eura, utvrdili su statističari.

Uvoz je, pak, bilježio još veći pad na godišnjem nivou, za 16,8 posto, kliznuvši na 111,4 milijarde eura. U odnosu na juli smanjen je blagih 0,4 posto.

Time se sezonski i kalendarski prilagođen višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom u avgustu smanjio za 6,2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u julu, na 16,6 milijardi eura.

SAD su zadržale poziciju najvećeg izvoznog tržišta njemačkih firmi, ali uz 1,3 posto manju vrijednost isporuka nego u julu, od 13,3 milijarde eura.

Još je snažnije pao uvoz američke robe, za 3,1 posto, na 7,6 milijardi eura.

Najviše je, pak, robe Njemačka i u avgustu uvezla iz Kine, u vrijednosti 13 milijardi eura, ali za dva posto manje nego u julu. Njemački izvoz u Kinu porastao je, pak, za 1,2 posto, na 8,4 milijarde eura.

Izvoz u ostale članice eurozone smanjio se u avgustu za 2,6 posto, kliznuvši na 48,8 milijardi eura.

Uvoz je, pak, porastao 3,2 posto, na 40,2 milijarde eura, pokazuju podaci statističkog ureda.

#Biznis #ekonomija #Izvoz #Njemačka #Uvoz