Članak

RAT S RUSIJOM

Zelenskiy posjetio ukrajinske trupe na sjeveroistoku zemlje

(Patria) - Predsjednik Volodymyr Zelenskiy je u utorak razgovarao o situaciji na bojnom polju sa komandantima na sjeveroistoku Ukrajine, gdje je posjetio trupe na frontu, javio je Reuters.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenskiy je rekao da je bio u blizini Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, i da je čuo od komandanta ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandra Syrskog o odbrani u toj oblasti i ofanzivnim akcijama južnije, u blizini Bakhmuta.

„Izuzetno je važno da Harkov, uprkos svemu, ne samo da se drži, već pomaže da cijeli naš istok bude jak“, rekao je Zelenskiy.

U postu na X-u, ranije poznatom kao Twitter, predsjednik je rekao da je sreo brigade koje se bore u blizini gradova Kupiansk i Lyman na sjeveroistoku, koje su ukrajinske snage ponovo zauzele krajem prošle godine. To područje je posljednjih mjeseci bilo izloženo ruskim napadima.

„Sastali smo se sa komandantima brigada i bataljona kako bismo razgovarali o situaciji na bojnom polju, hitnim pitanjima i potrebama“, rekao je.

Predsjednik je razgovarao o pripremama za zimu u Harkovu jer Ukrajina očekuje eskalaciju ruskih udara na energetsku infrastrukturu.

Zelenskiy, koji redovno posjećuje trupe, podijelio je nagrade i pozvao trupe da zadrže visoku motivaciju.

Ured predsjednika također je objavio video-snimku na kojoj se vidi kako se Zelenskiy rukuje s vojnicima, pregledava opremu koju su isporučile zapadne zemlje, kako sjedi za dugačkim stolom sa komandantima i kako ga izvještava oficir koji stoji ispred mape.

#Ukrajina #vojnici #VolodimirZelenski #Svijet