Članak

MIŠLJENJA

Igre Dodika i Tegeltije oko suvereniteta BiH: Deklaracija je upakovana prevara!

I apsolutno je jasno zbog čega srbijanski predsjednik izbjegava riječ suverenitet

Piše: Delvin Kovač

Puno poštivanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine nije upitno, tako, skoro uvijek tvrdi Aleksandar Vučić, obavezno izostavljajući poštivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine.

I apsolutno je jasno zbog čega srbijanski predsjednik izbjegava riječ suverenitet, koji sada na velika vrata uvodi Milorad Dodik, a naravno da je to kukavičje jaje za Trojku.

A da je to tako možemo zaključiti nakon nastupa Milana Tegeltije, savjetnika predsjednika manjeg bh. entiteta Republika srpska Milorada Dodika koji je javno, pred kamerama, ipak priznao pravu istinu.

Naime, Tegeltija je sinoć u debati s profesorom Suadom Kurtćehajićem na Federalnoj televiziji poručio da Bosna i Hercegovina nije suverena zbog međunarodnog intervencionizma - djelovanja Ureda visokog predstavnika (OHR) i prisustva stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Suverenost znači vrhovnu vlast na određenoj teritoriji", pojasnio je Tegeltija, ponovivši frazu svog šefa da je Bosna i Hercegovina danas definitivno jedna apsolutno nesuverena zemlja.

Zato se Dodikova Deklaracija o suverenosti BiH mora držati pod lupom, a nikako je shvatiti kao ponuđeni kompromis SNSD-a.

S obzirom da političari u Rs slijepo slijede politiku Srbije i Aleksandra Vučića, i na ovoj temi 'suvereniteta' možemo vidjeti formulu Beograda. Pa, samo naizgled Tegeltija i Dodik zvuče drugačije, jednako kao i naštimana neusaglašenost Vučića s ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem.

Sjetit ćemo se da je u nedavnom intervjuu za Financial Times, Vučić ustvrdio da nema namjeru narediti vojsci da pređe granicu s Kosovom, te da će povući snage Srbije iz tog područja.

- Srbija ne želi rat. Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima s Prištinom pod pokroviteljstvom EU - rekao je Vučić, koji je, sve su prilike, reterirao nakon brojnih upozorenja sa Zapada da povuče svoje snage sa granice s Kosovom. Između ostalih, u tom smislu reagovali su američko Vijeće za nacionalnu sigurnost i Evropska unija.

No, ministar odbrane Miloš Vučević nakon toga kaže da - "ukoliko bi Vojska Srbije dobila naredbu od predsjednika, kao vrhovnog komandatna, da uđe na teritoriju Kosova, 'kao dio Republike Srbije', Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspješno".

Tako i Dodik nudi Deklaraciju o suverenosti, a Tegeltija drugačije govori. Pa se loši momci Vučić i Dodik pretvaraju u dobre, a njihovi najbliži saradnici preuzimaju ulogu loših.

A, i u jednom i drugom slučaju, i onom iz Srbije i onom iz Republike sprske, došli bismo na isto. Zeleno svjetlo Vojsci Srbije za upad na Kosovo ujedno bi značilo i novi rat na Balkanu, baš kao što bi se to odnosilo i na igru sa suverenitetom Bosne i Hercegovine, po zamisli Dodika, a što je sve ali ne suverenitet u punom smislu riječi.

#AleksandarVučić #BiH #BosnaIHercegovina #DeklaracijaOSuverenosti #DelvinKovač #izdvojeno #Kosovo #MilanTegeltija #MiloradDodik #MilošVučević #RatNaBalkanu #Srbija #Suverenitet #Trojka