Članak

ZASTUPNIK NES-a

Emrić na tvrdnje Dodika da je s 'trojkom' dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom!

(Patria) - Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH pita se - da li je ovo normalno?

"Dogovoriti protuustavnu aktivnost kako bi iz Ustavnog suda eliminirali strane sudije je najveća izdaja kojom bi Trojka prepustila jedini preostali mehanizam zaštite Ustava i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i cjelovite države, svom partneru Miloradu Dodiku koji kontinuirano izjavljuje i najavljuje odcjepljenje bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska.

Smatram da je, u ovom veoma složenom i nepovoljnom političkom i sigurnosnom ambijentu za cijelu regiju, nedopustivo uopće razmišljati, a kamoli dogovarati takvu vrstu slabljenja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, svodeći ga na mjeru političke trgovine kojom se, pogubno za cjelovitost države Bosne i Hercegovine, otvara put secesije bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska koji već godinama najavljuje, zagovara, priprema i trasira Milorad Dodik i ostali njegovi protagonisti.

Pozivam Trojku da odustanu od takve namjere jer je sastav i način imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrđen članom VI Ustava Bosne i Hercegovine i svaki pokušaj eliminiranja "stranih sudija" nekim novim zakonskim rješenjem kojeg su, kako reče Dodik, ranije dogovorili je ustvari protuustavno djelovanje i razgradnja ustavnog i pravnog sistema, čime bi omogućili i svrstali se na stranu onih koji godinama priželjkuju trenutak za odcjepljenje bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska.

Podsjećam Trojku da je Dodik već izdvojio bh. entitet Republika srpska iz ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i treba mu "legalizacija tog protuustavnog čina" putem kontrole Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jer mu je sadašnji njegov sastav i način odlučivanja još uvijek prepreka da ostvari svoju secesionističku namjeru.
Što bi naš narod rekao: "Manite se ćorava posla i ne igrajte se sa državom!", napisao je Emrić.

#JasminEmrić #MiloradDodik #NES #trojka #BiH