Članak

OŠTRA PORUKA

Dodik napao Konakovića: O čijem trošku je bio u SAD, on nije naš ministar, glup je ako sve svodi na Rusiju

(Patria) - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a održao press konferenciju uoči sutrašnjeg Sabora na kojem se bira predsjednik ove stranke, te drugi organi. Jedini prijedlog za predsjednika SNSD-a je Milorad Dodik.

"Sutra ćemo kroz saboravanje predočiti sve dokumente. Sve to je u funkciji našeg prilagođavanja složenog političkog djelovanja. Glavni cilj naše političke borbe jeste da se riješi pitanje Ustavnog suda BiH. Mi smo spremni i razgovaramo sa partnerima na nivou BiH. Neće se desiti nijedno usvajanje zakona u PS BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda", kazao je Dodik.

Pozvao je partnere da usaglašavaju sve zakone, ali da se pitanje sudija Ustavnog suda mora riješiti.

Na pitanje o nekim izjavama Elmedina Konakovića Dodik je kazao da "njemu (Konakoviću op.a.) treba da se obračunava sa Rs.

"Ali nisam znao da je toliko glup kada sve to svodi na Rusiju. Ni Tito sebi nije dozvoljavao da ode u Ameriku 20 dana i da šepuri se po svijetu a ovdje ostavi neriješene probleme. Bilo bi interesantno da se vidi gdje je bio, šta je radio i o čijem trošku je bio. Preko 20 dana po Americi. I tamo dobacuje i sve negativno priča o Rs, pokušava je predstaviti kao problem, što govori da je napustio politiku zajedničkog djelovanja, da krši političke konsenzuse oko nekih stvari", rekao je Dodik.

Kazao je da kada se Konaković sluša u javnosti stekne se dojam da je on 'pun zagovaranja razgovora i uvažavanja'.

"A kad ostane sam njegova retorika se nimalo ne razlikuje od retorike Bisere Turković. Ja njemu mora da poručim, da oni ciljevi koje smo htjeli mi smo ostvarili. A on ako misli da može da nametne što goru situaciju za Rs neka nastavi. On već nije naš zajednički ministar inostranih poslova, s ovim što radi po svijetu, kako kleveće, omalovažava i prigovara. To je nešto neprihvatljivo, pogotovo kada idete na međunarodnu scenu, morate da predstavljate zajedničke stavove", naveo je Dodik.

Komentirao je i izjavu Konakovića koji je kazao da je Christian Schmidt legitiman i da ima sve potrebne papire da bude u BiH.

"Njemu je poznato da nije imenovan od strane faktora predviđenog Aneksom 10. Koliko puta moramo to da kažemo. Konaković ne provodi politiku partnera na nivou BiH, nego svoju i stranaca koji su ovdje. Pustit ćemo da vidimo, ok. RS ima pravo da donosi svoje zakone, zakon o radu nevladinih organizacija je bukvalno prepisan zakon SAD, malo ublažen jer oni "sijeku glave" u političkom smislu. Mi ćemo nastaviti sa našim zakondavnim aktivnostima", istakao je Dodik.

Onda je kazao da zna zašto to Konaković radi.

"Konaković ovo govori jer mi imamo dogovor da u septembru imamo na dnevnom redu zakon o Ustavnom sudu i da eliminišemo strane sudije i njemu to treba sad da skloni to s dnevnog reda. Trabaju mu stranci da se obračunaju sa Rs, jer nemaju neku snagu. Kao što nemaju, Konaković nema snagu. On se predstavlja kao majka Tereza, a on je ustvari jedan tip koji provodi podmuklu bošnjačku politiku", rekao je Dodik.

#ElmedinKonaković #MiloradDodik #napad #SAD #SNSD #BiH