Članak

PREDSJEDNIK SAD

Biden: Trumpov MAGA pokret ugrožava američku demokratiju

(Patria) - Predsjednik Joe Biden pokrenuo je napad na republikanca Donalda Trumpa, upozoravajući da njegov prethodnik predstavlja prijetnju američkoj demokratiji, javio je Reuters.

"Nešto se opasno dešava u Americi“, rekao je Biden.

U govoru u Tempe Centru za umjetnost u Arizoni na događaju u čast republikanskog senatora Johna McCaina, bivšeg predsjedničkog kandidata, pilota borbenog aviona i vijetnamskog ratnog zarobljenika za kojeg je Trump rekao da „nije ratni heroj“, Biden je napomenuo da je Trump posljednjih sedmica sugerisao da predsjedavajući Zajedničkog štaba američke vojske zaslužuje da bude ubijen, a da Ministarstvo pravde treba da bude ostavljeno bez finansiranja.

Biden je također podsjetio na primjedbe koje je Trump navodno iznio nakon što je odustao od plana da posjeti američko vojno groblje kod Pariza 2018. godine. Atlantic je tada objavio da je Trump mrtve iz rata nazvao „naivčinama“ i „gubitnicima“, što je Trump porekao.

„Je li John naivan“ pitao je Biden za McCaina, a zatim je postavio isto pitanje o svom sinu Beau Bidenu, koji je, kao i McCain, umro od raka mozga, za koji Biden vjeruje da je njegov sin dobio od vojne službe u Iraku.

Biden je napravio oštar kontrast između svojih uvjerenja i Trumpovih, koji je rekao da se smatra iznad američkog ustava, osnivačkih dokumenata koji postavljaju sistem provjere i ravnoteže.

„Jako vjerujem da je naš Ustav definišuća karakteristika naše demokratije“, rekao je predsjednik.

„Vjerujem u slobodne i poštene izbore i miran prijenos vlasti“, dodao je.

Biden je rekao da ne misli da svi republikanci pripadaju „MAGA“ agendi, referenca na Trumpov slogan „Učinimo Ameriku ponovo velikom“. Ali, rekao je da „nema sumnje da današnju Republikansku stranku vode i zastrašuju MAGA republikanski ekstremisti.“

On je pojačao svoja upozorenja o potencijalnoj prijetnji demokratiji koju predstavlja Trump, kao što je primjer napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

„Svađali bismo se kao dva brata... a onda bismo otišli zajedno na ručak“, rekao je Biden o
senatoru McCainu.

#Amerika #DonaldTrump #JoeBiden #MAGA #Svijet