Članak

PROTIVVAZDUŠNA ODBRANA

Njemačka i Izrael potpisali sporazum o kupovini američko-izraelskog raketnog odbrambenog sistema

(Patria) - Njemačka i Izrael potpisali su sporazum o kupovini sofisticiranog odbrambenog raketnog sistema Arrow 3, dizajniranog za presretanje balističkih projektila dugog dometa, javio je AP.

To je najnoviji korak Berlina da ojača protivvazdušnu odbranu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njemačka ima cilj da integriše sistem u šire napore NATO-a protivvazdušne odbrane. Prošle godine Berlin je pokrenuo Evropsku inicijativu Sky Shield, koja sada uključuje 19 zemalja.

Izrael je u augustu osigurao američko odobrenje za dogovor od 3,5 milijardi dolara, koji je bio potreban jer je sistem zajednički razvijen sa Sjedinjenim Državama.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius i njegov izraelski kolega Yoav Gallant potpisali su u četvrtak u Berlinu memorandum o razumijevanju za kupovinu Arrow 3.

„Ovo je, bez pretjerivanja, historijski dan za obje naše zemlje“, rekao je Pistorius novinarima, opisujući Arrow kao „jedan od najboljih sistema, ako ne i najbolji“.

„Iz svakodnevnih ruskih napada na Ukrajinu vidimo koliko je važna protivvazdušna odbrana“, dodao je.

„Pravozračna odbrana je neophodna, a posebno za nas ovdje u centru Evrope.“

Njemačka planira početi koristiti Arrow krajem 2025. godine, a sistem će se potom izgrađivati korak po korak.

Gallant je rekao da smo „sa dva jednostavna potpisa danas napravili historiju“ i da je Izrael „predan pravovremenoj i efikasnoj isporuci“.

„Ovo je dirljiv događaj za svakog Jevrejina“, dodao je, ukazujući na partnerstvo Izraela sa
Njemačkom decenijama nakon Holokausta i na njemački doprinos sigurnosti Izraela.

„Samo 80 godina od kraja Drugog svjetskog rata, a Izrael i Njemačka danas udružuju ruke u izgradnji sigurnije budućnosti za obje nacije“, rekao je Gallant.

#Izrael #Njemačka #Svijet #odbrana