Članak

ZASTRAŠIVANJE I PRIJETNJE

Apel Udruženja žrtava nadležnim organima: Zaštitite svjedoke ratnih zločina

Smatramo da ovaj događaj ne može biti tretiran kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje.

(Patria) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida osudilo je i izrazilo duboku zabrinutost zbog jezivog čina koji se prije nekoliko dana dogodio u Vlasenici, kada je Nedim Salaharević u dvorištu porodične kuće pronašao isječenu košarkašku loptu.

Podsjetimo, Nedim je brat košarkaša Edina Salaharevića, koji je zajedno sa svojim ocem Muhamedom mučki ubijen 13. septembra 1992. u logoru Sušica.

"Smatramo da ovaj događaj ne može biti tretiran kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje.

Nedim Salaharević nedavno je svjedočio pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv osoba optuženih za progon bošnjačkih civila u Vlasenici tokom istog perioda. Ovaj hrabar čin izložio ga je velikim pritiscima i rizicima.

Ovaj incident ne samo da je izazvao ozbiljnu zabrinutost u lokalnoj zajednici, već i među svima koji podržavaju pravdu i ljudska prava. Pozivamo nadležne organe da hitno istraže ovaj slučaj i osiguraju sigurnost gospodina Nedima Salaharevića.

Također, želimo podsjetiti da pravda mora prevladati u svim slučajevima vezanim za zločine protiv čovječnosti. Pozivamo na punu saradnju sa sudskim organima i na osiguravanje da svi počinioci odgovaraju za svoje postupke.

Očekujemo da će lokalne i međunarodne institucije nastaviti pratiti ovu situaciju i pružiti podršku gospodinu Salahareviću i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima. Neka pravda i mir prevladaju nad strahom i nasiljem", poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

#MuratTahirović #UdruženježrtavaISvjedokaGenocida #Vlasenica #žrtve #BiH