Članak

NAKON UVREDA KOMŠIĆU

IGK pisao Ursuli von der Leyen: Kako ćete sankcionisati govor mržnje Grlić Radmana

(Patria) - Predsjednik Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

"U svojoj presudi donesenoj 29. avgusta 2023. godine, Europski sud za ljudska prava (ECHR) utvrdio je da ustavno uključivanje teritorijalnih i etničkih ograničenja u Bosni i Hercegovini predstavlja oblik diskriminacije. ECHR je istakao da političko predstavljanje ne smije biti podređeno ili dominirano etničkim faktorima. U osnovi, ECHR je presudio da ustav Bosne krši ljudska prava.

Trenutno, Jevreji, Romi, Sinti i druge manjine tretiraju se kao građani drugog reda i zabranjeno im je izvršavanje političkih funkcija u Bosni i Hercegovini.

U srijedu, 20. septembra 2023. godine, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održao je govor na Generalnoj skupštini UN-a, osuđujući postojeće diskriminatorne prakse u Bosni i Hercegovini. Argumentirao je da prioritet etničkog predstavljanja u vladi podsjeća na totalitarizam. Gospodin Željko Komšić zagovara provedbu ECHR-ove presude u Bosni i Hercegovini s ciljem okončanja diskriminacije koja je proizvod bosanskog genocida.

Gospodin Željko Komšić bio je izložen žestokom verbalnom napadu od strane Radmana Grlića, ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ovaj napad karakterizirao se ne samo totalitarnim i diskriminatornim tonovima, već i upotrebom jezika koji podsjeća na nacističku eru – razdoblje obilježeno izrazitom okrutnošću, mržnjom i nasiljem.

Tokom tog razdoblja, nacisti su Jevreje opisivali kao štetočine, uzurpatore i parazite, svodeći ih na građane drugog reda. Važno je napomenuti da gospodin Željko Komšić zagovara okončanje statusa građana drugog reda za Jevreje u Bosni.

Gospodin Radman Grlić ne samo da podržava diskriminatorni sustav koji Jevreje svrstava u građane drugog reda, već koristi iste pogrdne izraze koje su nacisti koristili za opisivanje gospodina Željka Komšića: uzurpator, štetočina i parazit.

Ovaj incident predstavlja jasan primjer obnove nacističke ideologije unutar EU.

Pišemo vam i kao predsjednici Europske komisije i kao njemačkoj državljanki. Nadamo se da ćete svijetu pokazati da se Europa zaista denacificirala nakon Drugog svjetskog rata. Snažno vas molimo da osudite i sankcionirate obnovu nacističke ideologije u EU poduzimanjem odgovarajućih mjera protiv gospodina Radmana Grlića koji potpiruju mržnju", naveo je Ramić u svom pismu.

#Evropskakomisija #GordanGrlićRadman #UrsulaVonDerLeyen #BiH