Članak

O SASTANKU U MOSTARU

Dodik: Ništa nismo završili da ide na odlučivanje, ali ima pomaka

Ništa u gotovosti nismo napravili da ide na odlučivanje, ali ima pomaka. Paket koji smo napravili na bazi od 14 prioriteta je usvojen. Radili smo i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi.

(Patria) - Ništa u gotovosti nismo napravili da može da ide na odlučivanje, ali ima pomaka. Paket koji smo napravili na bazi 14 prioriteta je usvojen pred godišnje odmore. Radili smo nešto i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi.

Poručio je to danas u Mostaru lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka koalicionih partnera koji čine državnu vlast.

Dodik je ocijenio da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrana "veoma sumnjivo" i da se pri tome "zakon nije ispoštovao".

- Mora se izmijeniti zakon kako bi se promijenio CIK prije nove godine da ne bismo došli do pozicije da u godini izbora ponovo nešto radimo.

Hrvatska strana i mi iz Rs-a smatramo da u odlučivanje o CIK-u treba da bude uključen Dom naroda na nivou BiH. Bošnjaci smatraju da ne treba. I mi nismo usaglasili u cijelosti taj zakon, koji je u značajnom dijelu dogovoren, osim tog dijela - istakao je Dodik.

Navodi i da što se tiče Suda BiH, godinama se upozorava na činjenicu da "ni Sud ni Tužilaštvo nisu legitimno formirani".

- Imamo neki dogovor o tome da se na nivou Suda BiH treba formirati apelaciono vijeće čije bi sjedište bilo u Banjoj Luci. HDZ isto misli da to ne bi trebalo biti sporno. Bošnjačka strana misli da ima tu nekih problema, pa ćemo ih čekati oko toga, a i ne samo to nego i oko dijela koji se tiče nadležnosti.

Što se tiče oko Ustavnog suda, razgovaramo i vidimo neku vrstu opstrukcije. Mi iz Rs-a smo dostavili prijedloge za radnu grupu, dostavljeni su i prijedlozi od strane hrvatskog naroda, ali još uvijek nema od bošnjačke strane. Rekli smo da je ovaj mjesec taj kada ćemo imati zakon o Ustavnom sudu i sudijama strancima - ističe Dodik.

Prema njegovim riječima, potrebno je održati atmosferu razgovora, koju je ocijenio "toplom".

- Mi moramo sad da isporučimo rezultat oko Ustavnog suda, i tu ima dijametralno suprotnih stavova. Gospoda iz bošnjačkog naroda misli da o tome ne treba pričati dok se ne uđe u EU - dodao je Dodik.

Međutim, kada je riječ o Evropskoj uniji, kaže kako nije optimista.

- Moramo da mijenjamo ponašanje na nivou BiH. Mi ne prihvatamo da neko ode u Generalnu skupštinu UN-a i tamo iznosi samo svoje stavove. To je u najmanju ruku rušenje BiH.

Nećemo to više da gledamo. Ako neko hoće da prezentuje politiku, onda mora da je usaglasi. Apelujem da se to više ne radi - dodao je Dodik nakon sastanka s predstavnicima HDZ-a BiH i stranaka Trojke.

Osvrnuo se i na posljednja dešavanja na sjeveru Kosova.

- Da bi neko u ime BiH iznio stav o tome, onda mora da se usaglasi. S naše strane to nije teroristički akt. Ja izražavam saučešće i stradalom Albancu i stradalim Srbima. Ne postoje srpske terorističke organizacije.

Oni nisu teroristi, ne može se praviti politička ujdurma i da je to stav BiH. To nije terorizam, to je problem stvoren zbog godinama neriješenih problema. To koristi Kurti koji ne želi formirati Zajednicu srpskih opština i pravi pritisak - govori Dodik.

Dodao je da će kad se vrati iz Rusije biti dobar domaćin narednog sastanka državne koalicije oko 20. oktobra.

- Krećemo se ka tome da riješimo ova pitanja. Jeste za Bošnjake teško pitanje Ustavnog suda, ali će morati da ga riješe ili nećemo rješavati mnoge druge stvari - zaključio je Dodik.

#DraganČović #MiloradDodik #Mostar #sastanak #BiH