Članak

IZAŠAO IZ PRITVORA

Zildžić: Istina je da sam zaboravio pištolj u autu, sve o iskaznici OSA-e BiH je laž

Jedina iskaznica koju sam imao je ona iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ona mi je ostala na depou dok sam bio u pritvoru i ništa više.

(Patria) - Federalni zastupnik Salko Zildžić pušten je iz pritvora, nakon što je danas Viši sud u Užicu prihvatio sporazum koji je sklopio s tužilaštvom i već danas će biti kod kuće u Tuzli.

- Istina je da sam zaboravio da mi je pištolj i autu i da su ga pronašli prilikom pretresa. Pokazao sam da imam dozvolu za oružje, a oni su mi rekli da moram ići u MUP - priča Zildžić za Faktor.

Ističe kako je sve ostalo laž, te navodi kako nema nikakvu iskaznicu Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH, "niti je kod mene nešto nađeno, niti sam ikome išta pokazivao".

- Jedina iskaznica koju sam imao je ona iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, ona mi je ostala na depou dok sam bio u pritvoru i ništa više.

Kada je u pitanju Parlament FBiH svoj posao ću obavljati dok god sam tu, a za sve ostalo ću se posavjetovati s advokatima - dodao je Zildžić.

Podsjetimo, Zildžića su teretili za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, jer mu je na Graničnom prelazu Bajina Bašta pronađen pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije.

Sklopio je sporazum s Višim javnim tužilaštvom u Užicu, po kojem je osuđen na godinu dana kućnog zatvora te je odmah nakon što je Viši sud u Užicu prihvatio sporazum pušten na slobodu.

Presuda će biti proslijeđena u Federaciju Bosne i Hercegovine, a potom nadležni sud ima obavezu da ga pozove na izdržavanje kazne.

S obzirom na to da je osuđen na godinu dana kućnog zatvora, Zildžić će po Krivičnom zakonu BiH moći otkupiti kaznu.

#OSA #Pritvor #SalkoZildžić #Užice #BiH