Članak

FRANCUSKA

Macron: Francuska će povući trupe i ambasadora iz Nigera

(Patria) - Emmanuel Macron je rekao da će Francuska povući ambasadora i prekinuti svu vojnu saradnju s Nigerom nakon državnog udara, javio je BBC.

„Francuska je odlučila da povuče ambasadora. U narednim satima naš ambasador i nekoliko diplomata će se vratiti u Francusku”, rekao je Macron. Dodao je da je vojna saradnja „gotova” i da će francuske trupe otići u „narednim mjesecima”.

Vojna hunta preuzela je vlast u Nigeru 26. jula, smijenivši predsjednika Mohameda Bazouma. Odluka je uslijedila nakon višemjesečnog otpora i protesta protiv francuskog prisustva u zemlji, sa redovnim demonstracijama u glavnom gradu Niamyju.

U Nigeru ima oko 1.500 francuskih vojnika. Francuski predsjednik je rekao da i dalje smatra Bazouma, koji je trenutno zarobljenik od strane vođa puča, kao „jedini legitimni autoritet” u zemlji i da ga je obavijestio o svojoj odluci. On je svrgnutog predsjednika opisao kao „taoca”.

„Bio je na meti ovog državnog udara jer je provodio hrabre reforme i zato što je bilo uglavnom etničkog obračuna i mnogo političkog kukavičluka”, rekao je.

Vojni lideri Nigera rekli su francuskom ambasadoru Sylvainu Itteu da mora napustiti zemlju nakon što su zbacili Bazouma 26. jula. Međutim, 48-satni ultimatum da ode, izdan u augustu, prošao je jer je francuska vlada odbila da se povinuje, ili da prizna vojni režim kao legitiman.

#EmanuelMacron #Francuska #Niger #svijet