Članak

UVAŽENA ŽALBA TUŽILAŠTVA

Potvrđena uređena optužnica protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i ostalih 11 heroja odbrane BiH

Uvažena je žalba i "potvrđena uređena optužnica za Jošanicu, po svim tačkama za 13 optuženih".

(Patria) - Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH na odluku kojom je odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, te je potvrdio uređenu optužnicu, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva navode da je uvažena žalba i "potvrđena uređena optužnica za Jošanicu, po svim tačkama za 13 optuženih".

Državni sud ranije je odbio ovu optužnicu, nakon čega je Tužilaštvo najavilo žalbu.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče počinjene u decembru 1992., kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece.

Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina a najmlađa djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način", naveli su iz Tužilaštva početkom avgusta.

Dodali su da se optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u općini Višegrad, 8. avgusta 1992., koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

"Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba, dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993., gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno 11 civila srpske nacionalnosti, među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani", navedeno je u optužnici.

#AhmetSejdić #Optužnica #Sud #Tužilaštvo #ZlociniUJošanici #BiH