Članak

KRITIKE PREDSJEDNIKA EVROPSKOG VIJEĆA

Charles Michel: Sistem UN-a je sklerotičan i potrebna mu je hitna reforma

(Patria) - Visoki dužnosnik Evropske unije kaže da je ruska invazija na Ukrajinu razotkrila hitnu potrebu za reformom „sklerotičnog i otežanog“ globalnog donošenja odluka u Ujedinjenim nacijama.

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, izrazio je podršku pozivima da se u Vijeću sigurnosti UN-a ograniče pravo veta u vanrednim uslovima i da se proširi globalna zastupljenost.

„Posljednjih 19 mjeseci, stalna članica Vijeća sigurnosti Rusija, bez imalo srama je vodila rat za osvajanje susjedne zemlje“, rekao je Michel, govoreći na godišnjem sastanku Generalne skupštine UN-a, javio je AP.

Evropska unija je stalni posmatrač u UN-u i jedna je od tri nečlanice kojima je dozvoljeno da govore na Opštoj debati.

„Može čak da zloupotrijebi njeno pravo veta da spriječi sankcije protiv sebe, pa čak i iskoristi Vijeće sigurnosti za širenje propagande, dezinformacija i laži – budimo iskreni.”

„Ovaj sistem Ujedinjenih nacija danas je sklerotičan i sputan od strane neprijateljskih snaga. Moramo preuzeti našu odgovornost“, dodao je.

Michel je tvrdio da nedostatak odgovarajuće globalne zastupljenosti u Vijeću sigurnosti odražava zastarjele strukture moći, kada su neke zemlje još bile kolonijalne sile, što ometa sposobnost tijela da djeluje.

„Planeta gubi. Svijet se razdire siromaštvom i nepravdom“, rekao je.

„Cijeli dijelovi svijeta: Afrika, Južna Amerika, Karibi, Azija su nedovoljno ili nisu zastupljeni. Podržavamo sveobuhvatnu, masivnu reformu Vijeća sigurnosti kako bi se pojačao glas regija“, rekao je zvaničnik Evropske unije.

#CharlesMichel #UN #Vijećesigurnosti #Svijet