Članak

SVE ZAUSTAVLJENO

Isak ne zna kada će biti izabran Nezavisni odbor koji provodi konkurs za direktora i zamjenika direktora FUP-a

(Patria) - Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak ne zna kada će Parlament Federacije BiH imenovati Nezavisni odbor koji provodi proceduru izbora direktora i zamjenika Federalne uprave policije.

"Parlament Federacije BiH treba da imenuje Neovisni odbor. Čim imenuju NO mi ćemo dati saglasnost da raspišu konkurs. Bit će imenovani", kazao je Isak u Jutarnjem programu BHT-a.

No, ono što ministar Isak nije rekao je da se nikada nije konstituisala ni Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanje oba doma Parlamenta FBiH iako su članovi iz oba doma izabrani još u januaru ove godine.

U januaru je dopis čelnicima oba doma Parlamenta FBiH uputio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. Upozorio je na hitnost u postupanju zbog nagomilanih problema u radu FUP-a.

Ukoliko bi se i sada konstituisala komisija, tek je potrebno prvo raspisati konkurs za članove Nezavisnog odbora. Nakon što se izabere NO, tek onda se raspisuje konkurs za direktora i zamjenika FUP-a.

Nova koalicija koja čini Vladu FBiH i parlamentarnu većinu očito se ne može dogovoriti da poštuju zakonske odredbe.

Tako je FUP već duže od godinu bez parlamentarnog nadzora, a to bi moglo potrajati još mjesecima ukoliko HDZ BiH ne odluči drugačije. Od stranaka trojke eksplicitno je tražio poziciju direktora FUP-a kao i zapošljavanje više Hrvata u FUP i FMUP.

FUP-om već mjesecima rukovodi Vahidin Munjić kojem Vlada FBiH produžava mandat v.d..

#FUP #konkurs #Nezavisniodbor #RamoIsak #BiH