Članak

SJEDNICA 28. SEPTEMBRA

Može li Šteta smiriti buru unutar sarajevskog SDP-a pred lokalne izbore 2024.

(Patria) - Sjednica Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo zakazana je za 28. septembar. Iako se očekivalo da na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva ove stranke bude razmatrana i situacija u pojedinim općinskim organizacijama u Sarajevu, to se nije dogodilo. Predsjedništvo je razmatralo aktuelnu političku situaciju. Jedan od zaključaka ipak se odnosio na analizu stanja u nižim organizacijama.

Na sjednici KO SDP BiH Sarajevo će naredne sedmice biti utvrđena i konačna odluka o rekonstrukciji Vlade KS. Iako se danima već u medijima provlači priča o ostavci Harisa Vranića, ministra zdravstva KS, iz SDP-a se nisu oglašavali o takvom scenariju. Sam ministar Vranić je kazao da neće podnijeti ostavku.

Na čelu sarajevskog SDP-a je Adnan Šteta, aktuelni ministar saobraćaja u Vladi KS. U KO već duži period traju previranja, a pojedinci su od predsjednika SDP-a Nermina Nikšića tražili i raspuštanje nekih općinskih organizacija.

Na Šteti je najveća odgovornost za smirivanje situacije u Sarajevu s obzirom da se bliže lokalni izbori. Dio članstva Šteti je zamjerio i punu podršku Irfanu Čengiću za kandidaturu za načelnika Starog Grada s obzirom na Čengićeve izjave o SDP-u i Nikšiću.

S obzirom da je na prošlim izborima SDP većinu kandidata za načelničke pozicije u općina u KS prepustio NIP-u, očekuje se da SDP naredne godine ponudi više svojih kandidata i da to trojka prihvati.

(A.V.)

#BiH #SDP #AdnanŠteta #sarajevskiSDP