Članak

POTVRDIO SUDIJA MILINKOVIĆ

Viši sud u Užicu: Salki Zildžiću određen jednomjesečni pritvor

Zildžić je uhapšen na graničnom prelazu Bajina Bašta, jer je kod njega pronađeno oružje i municija, a smješten je u pritvorsku jedinicu u Užicu.

(Patria) - Viši sud u Užicu odredio je jednomjesečni pritvor federalnom zastupniku Salki Zildžiću, potvrdio za Faktor sudija ovog suda Zoran Milinković, koji je postupao po zahtjevu.

Zildžić je uhapšen na graničnom prelazu Bajina Bašta, jer je kod njega pronađeno oružje i municija, a smješten je u pritvorsku jedinicu u Užicu.

- Sumnjiči se za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Nađen mu je pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije - rekao je sudija Milinković.

Postupak u ovom slučaju provodi Više javno tužilaštvo u Užicu, a sudija Milinković kaže da zakon u Srbiji propisuje prvo davanje izjave policiji, a potom i saslušanje u nadležnom tužilaštvu.

- Eventualno ukoliko ima svjedoka, bit će ispitani i oni, a oružje i municija će morati biti vještačeni.

Pomenutog krivičnog djela nema bez potvrde vještaka da se radi o oružju i bojevoj municiji, odnosno da je to oružje po Zakonu o oružju i municiji Republike Srbije.

Saslušanje bi se trebalo desiti vrlo brzo, a vještačenje nakon naredbe ne bi trebalo trajati duže od nekoliko dana. Brzina istrage ovisi o tužilaštvu.

Ako se dokaže da se radi o oružju, vjerovatno slijedi optužnica, a ukoliko se ne dokaže, onda će ići kući.

U tom slučaju pritvor se ukida, a njemu će biti plaćeno ukoliko je u pritvoru bio neosnovano - pojasnio je Milinković.

#Hapšenje #ParlamentFederacije #Pritvor #SalkoZildžić #Srbija #Užice #BiH