Članak

SUSRET LIDERA REGIONA

Pendarovski domaćin procesa Brdo-Brioni u Skoplju: U fokusu evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih

(Patria) - Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u ponedjeljak će biti domaćin sastanka lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Na sastanku će kao sudomaćini učestvovati predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, kao i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani Sadriu, predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

U fokusu ovogodišnjeg susreta lidera zemalja učesnica Brdo-Brioni procesa u Skoplju su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih.

Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Republike Slovenije i Republike Hrvatske na Brdu kod Kranja.

Osnovni cilj procesa je puna integracija zemalja regiona u Evropsku uniju, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu jačanjem regionalne saradnje i rješavanjem otvorenih pitanja.

Lideri zemalja Brdo-Brioni procesa sastaju se najmanje jednom godišnje.

#SjevernaMakedonija #Skoplje #StevoPendarovski #ZapadniBalkan #Region