Članak

SESIJA KRUGA 99

Zornić: Donijeti građanski ustav kojim će se izjednačiti glas svakog građanina na cijeloj teritoriji BiH

(Patria) - Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić bila je jedan od uvodničara današnje sesije Kruga 99 u kontekstu presude Slaven Kovačević protiv BiH.

"Od davne 2009. do 22. augusta 2023. Europski sud za ljudska prava donio je ukupno 6 presuda po aplikacijama Jakoba Fincija, Derve Sejdića, Azre Zornić, Ilijasa Pilava, Svetozara Pudarića, Samira Šlakua i Slavena Kovačevića u kojima je utvrdio diskriminatorske odredbe oktroisanog dejtonskog ustava te naložio tuženoj Bosni i Hercegovini da donese građanski ustav u kojem će svi građani imati jednako i pasivno ali i aktivno biračko pravo, te u skladu s kojim će glas svakog građanina u izbornom procesu biti
jednak po principu jedan čovjek – jedan glas na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, bez obzira na nečiju etničku, vjersku, političku, teritorijalnu ili bilo koju drugu pripadnost", navodi.

Ističe da se prvih pet presuda odnosi na pasivno biračko pravo u smislu etničke i teritorijalne pripadnosti aplikanata, pa tako presude Sejdić-Finci i Šlaku se bave pasivnim biračkim pravom nacionalnih manjina, presude Pilav i Pudarić se odnose na uskraćivanje pasivnog biračkog prava po osnovu teritorijalne pripadnosti, dok presuda Zornić tretira pasivno biračko pravo svih građana Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstituentna naroda, čitaj, koji ne pripadaju etno-nacionalističkim
torovima.

"Ovih 5 presuda obuhvataju sve aspekte kršenja pasivnog biračkog prava. Presuda Kovačević je od izuzetnog značaja jer se jedina odnosi na aktivno biračko pravo svakog
građanina Bosne i Hercegovine, te zaokružuje cjelinu u kompletnom izbornom procesu. U skladu sa tom presudom svaki građanin Bosne i Hercegovine mora imati jednako i akitivno i pasivno biračko pravo na teritoriji cijele države bez obzira na bilo čiju: etničku, vjersku, teritorijalnu, političku i svaku drugu odrednicu.

U vezi s tim, potrebno je naglasiti da je potpuno irelevantan i pravno neutemeljen svaki komentar o etničkoj pripadnosti bilo kojeg od aplikanta. Svi smo mi građani Bosne i Hercegovine i kao takvi moramo imati apsolutno jednaka prava ne samo u izbornom procesu već i u svim sferama društvenog i poličkog života zemlje.

Potpuno mi je nejasna, da ne kažem žalosna spoznaja o neukosti etnofeudalnih nacionalističkih lidera koji dezavuišu svoje sljednike lažima o pravima kolektiviteta u odnosu na pojedince. Čak i djeca, koja pohađaju normalne škole, znaju da su ljudska prava pojedinačna i da ne poznaju kolektivitete kao subjekt u oblasti ljudskih prava.

Bosna i Hercegovina ne samo da je potpisnica Konvencije, već je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda sa svim svojim protokolima sastavni dio Ustava BiH i kao takva je nadređena svim zakonima i ima se primjenjivati direktno", kazala je.

Posebno je istakla da nije slučajno da su tri od 7 aplikanata članovi Kruga 99.

"Takva konstatacija proizilazi iz činjenice da je Krug u svojih 30 godina postojanja konzistentno i dosljedno držao kurs na putu građanske, sekularne Bosne i Hercegovine organizovane na principu liberalne demokratije i jednakih ljudskih prava", zaključila je Zornić.

#AzraZornić #građani #presude #Strazbur #BiH