Članak

PITANJE NACIONALNE SIGURNOSIT

General Brown upozorava vojnike da Kina želi 'iskoristiti' američko vojno znanje

(Patria) - Najviši oficir američkog ratnog vazduhoplovstva, general Charles Brown, upozorio je pripadnike vojske da Kina nastoji da „iskoristi“ američko i vojno znanje NATO-a kako bi poboljšala svoje oružane snage, javio je AFP.

Sjedinjene Države kažu da je Kina njihov najznačajniji izazov, a održavanje vojne prednosti pomaže naporima Washingtona da odvrati agresiju Pekinga.

„Narodnooslobodilačka vojska (PLA) želi da iskoristi vaše znanje i vještinu da popuni praznine u svojim vojnim sposobnostima“, napisao je Brown, koji je nominovan da postane najviši američki vojni oficir, u dokumentu upućenom pripadnicima vazduhoplovstva.

Strane kompanije ciljaju i regrutuju vojne talente obučene od Sjedinjenih Država i NATO-a u različitim specijalnostima i poljima za obuku PLA, rekao je Brown.

„U suštini obučavajući trenera, mnogi od onih koji prihvataju ugovore sa ovim stranim kompanijama narušavaju našu nacionalnu sigurnost, dovode u opasnost samu sigurnost svojih kolega u službi i zemlje, a možda i krše zakon“, naveo je.

#svijet #Kina #SAD #CharlesBrown