Članak

SAD najavljuju novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 600 miliona dolara

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su najavile novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 600 miliona dolara koji uključuje municiju za rušenje, opremu za čišćenje mina i artiljerijsku municiju, javio je AFP.

Pomoć neće odmah stići na bojno polje, jer potpada pod Ukrajinsku inicijativu za sigurnosnu pomoć (USAI), prema kojoj Washington nabavlja opremu od odbrambene industrije ili partnera umjesto da je crpi iz američkih zaliha.

Paket će „podržati potrebe ukrajinskog bojnog polja“ i pokazati „nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država Ukrajini“, navodi Pentagon u saopštenju.

Najnovija objava dolazi nakon što je Washington obećao više od milijardu dolara vojne i humanitarne pomoći Kijevu, uključujući 120 mm municiju s osiromašenim uranijumom za tenkove M1 Abrams za koje se očekuje da će biti isporučeni prije kraja godine.

Municija sa osiromašenim uranijumom je kontroverzna zbog svoje povezanosti sa zdravstvenim problemima kao što su rak i urođene mane u područjima gdje je korištena u prošlim sukobima, iako nije definitivno dokazano da su uzrokovala takve probleme.

Gustoća osiromašenog uranijuma, nusproizvoda procesa nuklearnog obogaćivanja, pomaže mecima koji ga sadrže da probiju teški oklop, što ga čini idealnim za gađanje tenkova.

Rusija je oštro kritikovala odluku Washingtona da ustupi municiju sa osiromašenim uranijumom, ali je zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh branila taj potez. „Smatramo da će ovo biti najefikasnija municija za suzbijanje ruskih tenkova i da će pomoći... Ukrajincima da brane“ svoju teritoriju, rekla je Sing novinarima.

#ArtiljerijskaMunicija #EfikasnaMunicijaZaSuzbijanje #MunicijaSAosiromašenimUranijumom #MunicijaZaRušenje #NoviPaketPomoći #OpremaZaČišćenjeMina #PodrškaSjedinjenihDržava #RusijaKritikujeOdluku #SigurnosnaPomoćUkrajini #VojnaPomoćKijevu #svijet