Članak

PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin: Razvijanje veza Rusije i Sjeverne Koreje u skladu sa regionalnom sigurnosti

Posljednjih sedmica sve su srdačniji odnosi Moskve i Pjnogjanga, nakon godina distanciranja i čak uvođenja sankcija Sjevernoj Koreji.

(Patria) - Razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Sjeverne Koreje u svim pravcima u skladu je sa osiguranjem sigurnosti i stabilnosti Korejskog poluostrva i sjeveroistočne Azije, napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u čestitki sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu povodom 75 godina od Dana osnivanja Republike, javio je Tass.

„Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da sistematski razvijamo bilateralne odnose u svim pravcima. To u potpunosti zadovoljava interese naših naroda i u skladu je sa osiguranjem sigurnosti i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i u sjeveroistočnoj Aziji“, prenio je sjevernokorejski Državni radio Glas Koreje odlomke iz Putinove poruke.

Putin je takođe istakao da je Sovjetski Savez prvi priznao novu suverenu državu.

„Od tada se odnosi naših zemalja uvijek zasnivaju na principima prijateljstva, dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja. Stečeno je značajno iskustvo konstruktivne saradnje u različitim oblastima“, navodi Putin.

Putin je poželio Kim Jong Unu „dobro zdravlje i uspjeh, a svim građanima Sjeverne Koreje mir i prosperitet“.
9. septembra Sjeverna Koreja proslavlja 75. godišnjicu Dana nezavisnosti.

Posljednjih sedmica sve su srdačniji odnosi Moskve i Pjnogjanga, nakon godina distanciranja i čak uvođenja sankcija Sjevernoj Koreji.

#svijet #Rusija #SjevernaKoreja #BilateralniOdnosi #VladimirPutin #KimJongUn #75Godina #DanaOsnivanjaRepublike #SjeveroistočnaAzija #Saradnja #MirIProsperitet