Članak

SAMIT G20

Ujedinjeno Kraljevstvo i Singapur potpisali sporazume o ekonomiji i sigurnosti

(Patria) - Britanska vlada potpisala je partnerstvo sa Singapurom kako bi razvila svoju ekonomiju i poboljšala zajedničku sigurnost, saopštio je Downing Street u petak, dodajući da je to prvi sporazum Londona od izlaska iz Evropske unije, javio je Reuters.

Britanski premijer Rishi Sunak sastaće se sa singapurskim kolegom Lee Hsien Loongom na samitu G20 u Indiji kako bi potpisali partnerstvo i radili na sklapanju bilateralnog ugovora o ulaganju, rekao je Downing Street.

Rekli su da će to partnerstvo singapurskim kompanijama dati više samopouzdanja da investiraju u Ujedinjeno Kraljevstvo i obrnuto, a istovremeno će stvoriti nova radna mjesta.

Vlada u Londonu je dodala da će to partnerstvo ojačati sigurnosnu saradnju, nauku i tehnološke inovacije, te istraživanje i razvoj, uključujući borbu protiv cyber prijetnji, kroz partnerstvo između Singapurske digitalne i obavještajne službe i Ujedinjenog Kraljevstva.

„Ovaj novi sporazum sa Singapurom će nas odvesti još dalje u ispunjavanju naših prioriteta i osigurati da, dok budemo mapirali budućnost svjetske ekonomije, to radimo zajedno s našim najbližim partnerima“, rekao je Rishi Sunak.

Lideri su u New Delhiju kako bi prisustvovali samitu G20 ovog vikenda. Ovo je Sunakovo prvo službeno putovanje u Indiju otkako je preuzeo dužnost prošlog oktobra.

#G20Indija #RishiSunak #Singapur #svijet