Članak

RYUGYONG

Pjongjang ima najružniji hotel na svijetu u kojem niko nikada nije prenoćio

Hotel "Ryugyong", inače poznat kao "hotel propasti", nalazi se u prijestonici Sjeverne Koreje Pjongjangu i prozvan je najružnijim na svijetu.

(Patria) - Hotel "Ryugyong", inače poznat kao "hotel propasti", nalazi se u prijestonici Sjeverne Koreje Pjongjangu i prozvan je najružnijim na svijetu.

Temelji ovog ogromnog zdanja, u koje je uloženo 700 miliona eura, postavljeni su 1987. godine, ali u njemu do danas niko nije prenoćio.

Hotel je trebalo da bude otvoren 1989. na Svjetskom festivalu omladine i studenata i tako osvoji rekord za najvišu zgradu na svijetu, ali se to nikad nije desilo.

Sjeverna Koreja je doživjela ekonomski kolaps nakon što je uložila ogroman novac u izgradnju novog stadiona i proširenje aerodroma.

Kostur zgrade izgrađen je 1992., kada su radovi prestali. Poslije 16 godina, gola betonska konstrukcija prekrivena je staklenim i metalnim pločama, a ovaj poduhvat koštao je 167 miliona eura, prenosi Index.

Njemački lanac luksuznih hotela Kempinski javno je obznanio učešće u upravi hotelom te najavio veliko otvorenje 2013.

Samo nekoliko mjeseci kasnije napustili su projekat, nakon čega su se proširile glasine da je zgrada nesigurna iznutra.

Jedna od rijetkih osoba kojima je bila dozvoljena posjeta hotelu je Simon Cockerell, direktor turističke agencije iz Pekinga, koji je 2012. zatekao ogoljenu i nedovršenu betonsku infrastrukturu.

- Bilo nam je potrebno puno vremena podići se na 99. sprat liftom, jer postoji samo građevinski, a ne savremeni lift sa svim tipkama - objasnio je.

Hotel je visok 330 metara, a trebao je sadržavati više od 3.000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, odakle bi se pružao pogled na čitav grad.

Prošlo je 36 godina od početka gradnje, no i dalje nije primio nijednog gosta.

#zanimljivosti #magazin1 #Hotel #Pjongjang #SjevernaKoreja