Članak

NAPAD

Desetine poginulih u napadima na putnički brod i vojnu bazu u Maliju

(Patria) - U napadima, za koje se sumnjiče džihadisti, na vojnu bazu i putnički brod na rijeci Niger u sjevernom Maliju u četvrtak su ubijene 64 osobe, rekao je zvaničnik Malija, prenosi AFP.

Dva odvojena napada usmjerena su na brod „Timbuktu“ na rijeci Niger i vojni položaj u
Bambi, u sjevernoj regiji Gao, sa „približno 49 poginulih civila i 15 vojnika“, navodi se u
saopštenju vlade. Nije precizirano koliko je poginulo u svakom napadu, a napade je priznala grupa povezana s Al-Qaidom.

Ranije je vojska Malija na društvenim mrežama objavila da je brod napadnut od strane
„naoružanih terorističkih grupa“. Brod, koje je plovio utvrđenom rutom između gradova duž rijeke, bio je meta „najmanje tri rakete“ koje su gađale njegove motore, rekao je operater Comanava. Brod je imobilisan na rijeci, a vojska evakuiše putnike, rekao je zvaničnik Comanava.

Rijeka Niger je vitalna transportna veza u regiji u kojoj je putna infrastruktura loša, a
željeznice nema. Napad je uslijedio nakon što je savez povezan s Al-Qaidom, Grupa za podršku islamu i muslimanima (GSIM), prošlog mjeseca objavila da blokira Timbuktu, historijski grad na raskršću puteva u sjevernom Maliju.

Osiromašena država se bori s nestabilnošću od 2012. godine, kada je na nemirnom sjeveru izbila pobuna predvođena etničkim Tuarezima. Pobunu su potaknuli džihadisti, koji su tri godine kasnije pokrenuli vlastitu kampanju u centralnom Maliju, Nigeru i Burkini Faso. U sjevernom Maliju regionalna pobuna je formalno okončana mirovnim sporazumom potpisanim između pobunjenika i malijske vlade 2015. godine.

Međutim, krhki dogovor je bio pod pritiskom nakon što je civilna vlada srušena 2020. godine i zamijenjena huntom. Tenzije u regionu su oživjele posljednjih sedmica nakon što je mirovna misija Ujedinjenih nacija u Maliju, kojoj je rečeno da napusti zemlju do kraja godine, predala dvije baze u blizini Timbuktua oružanim snagama.

Primopredaja je izazvala sukobe između vojske i džihadista i dovela do obračuna s bivšim pobunjenicima, što je izazvalo strahove za mirovni sporazum iz 2015. godine, javlja AFP.

#Mali #napad #vosjka #svijet