Članak

IMA LI OSNOVA

Moguća eskalacija sukoba: Ukrajina tvrdi da su ruski dronovi pali na teritoriju Rumunije

(Patria) - Ukrajina je navela da su ruske bespilotne letjelice pale na teritoriju Rumunije tokom serije napada na ukrajinski grad, javio je BBC.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je novinarima nakon konferencije za
novinare u Kijevu da Ukrajina ima fotografske dokaze koji potkrepljuju svoju tvrdnju.
Međutim, Rumunija je odbacila tu verziju događaja.

Do sukoba je došlo dok su ruski i turski lideri vodili razgovore. Turski predsjednik Recep
Tayyip Erdogan otputovao je u ruski grad Soči u pokušaju da ubijedi predsjednika Vladimira Putina da oživi sporazum koji je Ukrajini omogućio siguran izvoz žitarica preko Crnog mora.

Dogovor o žitu je u središtu spora između Ukrajine i Rumunije oko srušenih dronova.
Rusija više od mjesec gađa ukrajinske lučke objekte duž Dunava, pokušavajući da spriječi
Kijev da koristi rijeku za izvoz žitarica. S obzirom da je većina brodova spriječena da koriste ukrajinske crnomorske luke, izgleda da Moskva namjerava spriječiti Kijev da razvije održive alternativne rute. Napadi u nedjelju navečer na luku Izmail pokrenuti su samo dan nakon što su ruski dronovi pogodili obližnju luku Reni.

Od posljednjeg napada uslijedio je nešto poput verbalnog rata između Ukrajine - koja tvrdi da je jedan ili više dronova palo preko rijeke, unutar Rumunije - i Bukurešta koji kaže da se to nije dogodilo.

„Naravno, postoji rizik, jer ono što se tamo dogodilo je vrlo blizu naših granica“, rekla je
rumunska ministrica vanjskih poslova Luminita Odobescu.

„Vidjeli smo da Rusija cinično nastavlja da napada civilnu infrastrukturu, ne dozvoljavajući Ukrajini da izvozi žitarice. Naravno, postoji opasnost od nesreća ili incidenata, ali za sada to nije bio slučaj“, dodala je.

Kuleba je, zvučeći ljutito, rekao da je „apsolutno očigledno“ šta se dogodilo. On je sugerisao da neki od ukrajinskih partnera zatvaraju oči kako bi izbjegli da budu uključeni u sukob.

Ako je ruski dron pao na rumunsku teritoriju, a da to nije bilo presretanje od strane odbrane, onda bi to bio prvi put da je Rusija direktno, slučajno, pogodila državu članicu NATO-a.

Prošlog novembra projektil je pao u Poljsku tokom ruskog vazdušnog napada. Ukrajina je prvobitno tvrdila da se radi o ruskoj raketi, ali je kasnije otkriveno da je to najvjerovatnije bio ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane.

#dronovi #NATO #Rumunija #Ukrajina #Svijet