Članak

HRVATSKA

Plenković i Čović kontra evropskih vrijednosti: Legitimno predstavljanje prioritet

(Patria) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se sa premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima i saradnji te putu BiH ka Evropskoj uniji.

"Značajan napredak ostvaren je nedavnim usvajanjem EU reformskih zakona. Izborni zakon i zaštita legitimnog predstavljanja ostaju prioritet", poručio je Čović na Twitteru.

Ovaj sastanak dolazi u vrijeme kada se lobira na v.d. zastupnice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava Harisu Bavčić da uputi žalbu na presudu 'Kovačević protiv BiH'.

Odluka o žalbi na presudu ‘Kovačević protiv BiH’, ovisi upravo o agentici Bavčić, a koja bi zbog važnosti same presude i njenog utjecaja na put BiH ka Evropskoj uniji, trebala da zatraži i mišljenje resornog ministarstva ili čak Vijeća ministara BiH.

Činjenica je da već šesti put Evropski sud za ljudska prava utvrđuje da Bosna i Hercegovina krši ljudska prava građana u procesu izbora za funkcije u institucijama vlasti, pa je pitanje ima li žalba uopće smisla.

S obzirom da je hrvatski premijer Andrej Plenković otvoreno priznao da je lobirao kod visokog predstavnika Christiana Schmidta za nametnuta rješenja u izbornoj noći, ne treba imati sumnju da će učiniti sve da se ova značajna presuda eventualno poništi, pa je tako već imao sastanke i sa Marijom Pječinović-Burić, generalnom sekretarkom Vijeća Evrope.

S druge strane ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Sevlid Hurtić tokom gostovanja u emisiji ‘Istraga sedmice’kazao je da će tražiti izjašnjenje Vijeća ministara o toj presudi.

"Agenti su samo zaposlenici u ministarstvu, zato kažem da mi trošimo pare na njih, a oni su odgovorni Vijeću ministara", istakao je Hurtić.

(A.Č.Z.)

#AndrejPlenković #DraganČović #EU #PresudaEvropskogSuda #BiH