Članak

ODLUKA

Macron: Javne škole će nametnuti kodeks oblačenja kojim se zabranjuje odjeća koju nose neki muslimani

(Patria) - Francuski učenici neće proći kroz vrata ako se pojave u školi u dugim mantilima, rekao je u petak predsjednik Emmanuel Macron, dodavši da će vlasti biti „neuhvatljive“ u provođenju novog pravila kada se nastava počne u ponedjeljak, javio je AP.

Francuski ministar obrazovanja Gabriel Attal najavio je na konferenciji za novinare prije
četiri dana da će haljine koje nose uglavnom muslimani, poznate kao abaje za djevojčice i žene i hami za dječake i muškarce, biti zabranjene s početkom nove školske godine.

Macron se prvi put javno osvrnuo na pravila oblačenja nakon posjete stručnoj školi u regiji Vaucluse u južnoj Francuskoj

„Znamo da će biti slučajeva“ da učenici testiraju pravilo, rekao je predsjednik, uključujući i one koji pokušavaju „prkositi republičkom sistemu“. Macron je rekao da neće moći da uđu na nastavu, ističući da ćemo „biti nepokolebljivi po tom pitanju“.

Ministar obrazovanja opisao je djevojčice i dječake koji nose ogrtače u školi kao „kršitelje sekularizma“, temeljnog principa Francuske. On je optužio neke učenike da koriste tradicionalnu odjeću kako bi pokušali destabiliziovati škole.

Novo pravilo naišlo je na neizbježne kritike. Društveni mediji brujali su od kritičara koji kažu da široka odjeća koja pokriva tijelo ne predstavlja razmetljivo iskazivanje religije i da ih ne treba zabraniti u učionicama.

Okvir zabrane je zakon iz 2004. godine čiji je cilj očuvanje sekularizma u francuskim
državnim školama. Zakon je zabranio muslimanske marame, ali se odnosio i na velike
kršćanske križeve, jevrejske kipe i velike turbane koje su nosili Sikhi.

Ipak, prošlo je nakon višemjesečne burne i maratonske parlamentarne debate. Muslimani su tvrdili da ih to stigmatizuje. Zakon se ne odnosi na studente univerziteta.
Govoreći o tome kako će se nova mjera provoditi, Macron je rekao da će „posebno osoblje“ biti poslato u „osjetljive“ škole kako bi pomoglo direktorima i nastavnicima i u dijalogu sa učenicima i porodicama, ako bude potrebno.

Attal je ranije rekao da će 14.000 nastavnog osoblja na rukovodećim pozicijama biti obučeno do kraja ove godine da se bavi provođenjem i drugim pitanjima u održavanju sekularizma, a 300.000 će biti obučeno do 2025. godine.

#Francuska #muslimani #odluka #sekularizam #škole #zabrana #svijet