Članak

VEĆ PRUŽA USLUGE

Britanski odbrambeni gigant BAE Systems pravi firmu u Ukrajini

Razvoj naše vlastite proizvodnje oružja je glavni prioritet, kaže Zelenski

(Patria) - Britanski odbrambeni gigant BAE Systems osnovao je lokalnu kompaniju u Ukrajini i potpisao ugovore za pomoć u povećanju isporuke oružja i opreme Kijevu.

Firma kaže da će joj ovaj potez omogućiti da radi direktno s Ukrajinom na istraživanju
potencijalnih partnera i na kraju tamo proizvoditi lahku artiljeriju, javio je BBC.

BAE je napravio veći dio oružja koje je Ujedinjeno Kraljevstvo i druge nacije poslale
Ukrajini.

„Razvoj naše vlastite proizvodnje oružja je glavni prioritet“, napisao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Najava je uslijedila nakon što je Zelenskiy održao sastanak s izvršnim direktorom BAE-a
Charlesom Woodburnom.

„Potpisivanje sporazuma i osnivanje pravnog lica u Ukrajini gradi se na našem postojećem povjerenju i podršci i otvara nam put da radimo zajedno na pružanju direktnije podrške ukrajinskim oružanim snagama“, rekao je Woodburn.

Sporazumi su uslijedili nakon što su Ukrajina i Švedska potpisale izjavu o namjeri za jačanje saradnje u proizvodnji, radu, obuci i servisiranju oklopnih vozila CV90, koja se trenutno proizvode u Hägglunds, dijelu BAE Systemsa u Švedskoj.

Zelenskiy je u maju rekao da Kijev i BAE rade na planu da kompanija otvori ured u Ukrajini. Kijev želi da poveća svoje zalihe oružja i druge vojne opreme, kao i da otvori radna mjesta u ekonomiji koja je teško pogođena ratom.

BAE, čija je cijena dionica skočila za više od 75% od februara 2022. godine, već pruža usluge obuke i popravke ukrajinskoj vojsci.

#BAE #UjedinjenoKraljevstvo #Ukrajina #VolodimirZelenski #svijet