Članak

ODLUKE

Bijela kuća: SAD bi mogle pomoći u rješavanju graničnog spora između Libana i Izraela

(Patria) - Sjedinjene Američke Države istražuju mogućnost rješavanja dugogodišnjeg graničnog spora između Libana i Izraela, rekao je viši savjetnik Bijele kuće Amos Hochstein na kraju dvodnevne posjete Libanu, javio je Reuters.

Hochstein je rekao da je „prirodno“ razmotriti to pitanje nakon uspostave morske granice između dvije zemlje 2022. godine.

Viši savjetnik Bijele kuće rekao je da je posjetio južni Liban tokom putovanja „kako bi
razumio i naučio više o tome šta je potrebno da bi se mogao potencijalno postići ishod“.

„Vrijeme je da čujem drugu stranu i da dam procjenu da li je ovo pravo vrijeme“, rekao je.

Privremeni libanski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib rekao je da će Hochstein sljedeće razgovarati s Izraelom i ako se slože, „Amerika bi bila spremna da radi s nama“. Trenutna linija razgraničenja između dvije zemlje poznata je kao Plava linija, granica koju su mapirale Ujedinjene nacije i koja označava liniju na koju su se povukle izraelske snage kada su napustile južni Liban 2000. godine.

Napetosti su se rasplamsale ovog ljeta, s raketama koje su ispaljene na Izrael tokom izbijanja izraelsko-palestinskog nasilja, a članovi Hezbollaha ili njegove pristalice sukobljavaju se s izraelskim snagama.

Abdallah Bou Habib rekao je prošle sedmice da bi određivanje kopnene granice moglo staviti tačku na te tenzije.

Mirovne snage UN-a poznate kao UNIFIL, kojima je u četvrtak obnovljen jednogodišnji
mandat, bile su domaćini sastanaka Libana, Izraela i Ujedinjenih nacija o spornim tačkama koje sprečavaju iscrtavanje kopnene granice.

#BijelaKuća #Izrael #Liban #svijet