Članak

DOGOVOR TROJKE I HDZ-a

Probosanski politički blok ostao bez još jedne državne institucije

Istovremeno, doneseno je Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora ADS-a Nevena Akšamije zbog isteka mandata.

Foto: Arhiv

(Patria) - Vijeće ministara BiH imenovalo je danas Anitu Markić na poziciju direktorice Agencije za državnu službu (ADS) Bosne i Hercegovine, na mandat od pet godina, saopćeno je nakon sjednice.

Istovremeno, doneseno je Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora ADS-a Nevena Akšamije zbog isteka mandata.

Markić, dugogodišnja članica HDZ-a iz Širokog Brijega, imenovana je na ovu poziciju prema dogovoru Trojke sa HDZ-om BiH, piše Faktor.

Upravo je Markić u konkursnoj proceduri od "nezavisne komisije za izbor" dobila najveći broj bodova - 126,08, zbog čega je smještena na prvo mjesto liste uspješnih kandidata.

Zanimljivo je da je član komisije za izbor, koja je dodijelila najveći broj bodova ovoj kandidatkinji HDZ-a BiH, bio Marin Vukoja, aktuelni sekretar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH na čijem izboru insistira HDZ BiH.

Time je probosanski politički blok ostao bez još jedne državne institucije.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo Odluku o prestanku stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koje je proglašeno u martu 2020. godine zbog opasnosti širenja zarazne bolesti COVID-19. Prethodno su to učinile entitetske vlade.

Donesena je i odluka o godišnjoj kvoti radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, koja je čak za skoro 1.500 dozvola veća od prošlogodišnje.

Tako ukupna ovogodišnja godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini iznosi 3.995, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 2.435 radnih dozvola, Republiku srpsku njih 1.400 i Brčko distrikt BiH 160 radnih dozvola.

#HDZ #MarinVukoja #trojka #VijećeMinistara #BiH