Članak

ABDEL FATTAH AL-BURHAN

Sudanski vojni vladar stigao u Egipat na prvo putovanje u inostranstvo od početka rata

Sudanski vojni vladar general Abdel Fattah al-Burhan sastao se u utorak sa svojim egipatskim kolegom.

Foto: Twitter

(Patria) - Sudanski vojni vladar general Abdel Fattah al-Burhan sastao se u utorak sa svojim egipatskim kolegom u svom prvom putovanju u inostranstvo od izbijanja rata u Sudanu u aprilu, dan nakon što je odbacio pozive na nove pregovore, javio je Reuters.

Oni su razgovarali o ponudi predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija da posreduje u sukobu tokom kratkog sastanka u priobalnom gradu El Alameinu, inicijativi koju je Burhan pozdravio, navodi se u saopštenju egipatskog predsjedništva.

Burhan je u ponedjeljak rekao da će regularna vojska koju on vodi pobijediti paravojne Snage za brzu podršku (RSF) i nikada neće potpisati sporazum s njima, razbijajući nade o pregovorima o okončanju rata koji je gurnuo Sudan u humanitarnu krizu.

Ovo je prvi put da je Burhan napustio Sudan od početka sukoba 15. aprila, koji je izbio usred neslaganja oko planova da se njihove trupe integrišu u jedinstvenu snagu kao dio tranzicije ka demokratiji.

Očekuje se da će Burhan posjetiti i Saudijsku Arabiju, koja je zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama održala sastanke s dvije strane na kojima su postignuti sporazumi o prekidu vatre koji su u kratkom roku prekršeni.

U kratkim komentarima iz El Alameina, Burhan je rekao da želi okončati rat, ali nije spomenuo mogućnost razgovora.

„Tražimo od svijeta da zauzme objektivan i ispravan pogled na ovaj rat. Ovaj rat je započela grupa koja je željela da preuzme vlast i u tom procesu je počinila svaki zločin koji joj je mogao pasti na pamet“, rekao je Burhan.

#Sudan #Svijet #SudanWar #AbdelFattahAlBurhan #SudanCrisis #ElAlameinMeeting #PeaceTalks #SudanConflict #BurhanAbroad #SaudiArabiaVisit #HumanitarianCrisis #EndingTheWar