Članak

GORI 11. DAN

Ogromni požar u Grčkoj najveći je ikada zabilježen u EU

Ogroman šumski požar gori u sjeveroistočnoj Grčkoj već 11. dan u utorak uprkos naporima stotina vatrogasaca i flote letjelica koje izbacaju vodu.

Foto: Twitter

(Patria) - Ogroman šumski požar gori u sjeveroistočnoj Grčkoj već 11. dan u utorak uprkos naporima stotina vatrogasaca i flote letjelica koje izbacaju vodu.

Nakon što je izgorio ogromne površie zemlje, požar u regionu Alexandroupolisa i Evrosa bio je uglavnom koncentrisan duboko u šumi blizu granice sa Turskom, u teško dostupnom području.

Požar, sa 20 od 21 smrtnih slučaja prošle sedmice, najveći je u Evropskoj uniji od kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima počeo da vodi evidenciju 2000. godine.

Šest aviona i četiri helikoptera pomagalo je 475 vatrogasaca na zemlji, uz podršku 100 vozila, saopštila je vatrogasna služba. Još 260 vatrogasaca i jedan helikopter borili su se sa izbijanjem još jednog velikog požara koji je danima gorio u šumi na južnim padinama planine Parnitha, na rubu grčke prijestolnice, javio je AP.

Vlasti istražuju uzroke požara, koji su tokom protekle sedmice uništili velike površine šume, spalili kuće i pokrenuli evakuaciju hiljada ljudi.

U Atini, premijer Kyriakos Mitsotakis predsjedavao je sastankom vlade o tome kako sanirati izgorjele šume u Evrosu i Parnithi.

Odlučeno je identificirati sva izgorjela područja za pošumljavanje, poduzeti mjere kako bi se spriječile poplave kasnije u toku godine i omogućio pristup hrani i vodi za preživjele divlje životinje u tom području.

S obzirom da su vatrogasne snage rastegnute do krajnjih granica, Grčka je pozvala u pomoć druge evropske zemlje, primivši 12 aviona i stotine vatrogasaca sa cijelog kontinenta.

Francuska i Španija slale su dodatne avione da se pridruže onima koji su već poslani iz Njemačke, Švedske, Hrvatske, Kipra i Češke u okviru mehanizma za hitne reakcije EU.

Više od 350 vatrogasaca upućeno je u Grčku i iz Rumunije, Francuske, Češke, Bugarske, Albanije, Slovačke i Srbije.

#Grčka #Požar #Svijet #Vatrogasci #svijet