Članak

ODLUKE

Elon Musk ukida zabranu političkih reklama na rebrendiranom Twitteru

Musk, koji je kupio platformu prošle godine, vratio je profil bivšeg predsjednika SAD u novembru 2022. godine,

(Patria) - Elon Musk je ukinuo zabranu političkih reklama na Twitteru koja je postojala da bi spriječile dezinformacije prije nego što je milijarder kupio platformu koja se sada zove X, javio je AFP.

Pozdravljanje povratka potencijalno obmanjujućih političkih poruka na X je uslijedilo manje od sedmice nakon što je bivši predsjednik Donald Trump tu objavio prvi put od januara 2021. godine. On je objavio svoju fotografiju iz zatvora nakon hapšenja u Georgiji, nagovještavajući povratak na platformu koja mu je bila omiljena tokom mandata u Bijeloj kući.

To je bio njegov prvi post od pobune u američkom Kapitolu kada su njegove pristalice
pokušala blokirati certificiranje Joea Bidena kao predsjednika. Tadašnji Twitter je trajno
suspendovao Trumpa nakon nereda 6. januara, rekavši da je prekršio politiku platforme o veličanju nasilja jer je širio svoje lažne tvrdnje da su izbori pokradeni.

Musk, koji je kupio platformu prošle godine, vratio je profil bivšeg predsjednika u novembru 2022. godine, ali je Trump ostao po strani, odabravši oglašavanje na vlastitoj platformi Truth Social, iako sa mnogo manjom publikom.

X je u postu na blogu rekao da se dopuštanje političkih reklama, počevši od Sjedinjenih
Država, „nadovezuje na našu posvećenost slobodnom izražavanju“. Politika X-a zabranjuje promociju lažnih ili obmanjujućih informacija, uključujući lažne tvrdnje koje imaju za cilj da naruše povjerenje u izbore, tvrdi blog.

Trumpova nedavna objava o fotografiji došla je s natpisom „Miješanje u izbore“.
X je rekao da proširuje svoje timove za sigurnost i izbore kako bi se fokusirao na borbu protiv manipulacije platformom i da će obezbijediti online centar u kojem se mogu pregledati politički oglasi. Musk je smanjio broj zaposlenih nakon što je kupio Twitter, što je izazvalo zabrinutost zbog njegove sposobnosti da moderira sadržaj i da pouzdano funkcionira.

X je rekao da ažurira svoju Politiku građanskog integriteta kako bi zaštitio izbore kako bi se uhvatio u koštac sa sadržajem koji je namijenjen zastrašivanju ili obmani glasača, a
istovremeno se usklađuje s Muskovom filozofijom da se ljudima dopušta da govore šta žele.

„X ne bi trebao utvrditi istinitost spornih informacija“, stoji na platformi u postu na blogu.

„Umjesto toga, trebali bi smo osnažiti naše korisnike da izraze svoje mišljenje i otvorenu
debatu tokom izbora, u skladu sa našom posvećenošću zaštiti slobode izražavanja“, dodaje se.

#DebateFreedom #ElectionIntegrity #ElonMusk #FreeExpression #January6th #PoliticalAds #TrumpReturns #TruthSocial #TwitterBan #XPlatform #Svijet