Članak

MOSKVA

Ruski nacionalista i plaćenik iz rata u BiH ostaje u zatvoru nakon što je optužio Putina za slabost

Naša javnost Sterlkova pamti kao plaćenika tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

(Patria) - Moskovski sud presudio je da nacionalista koji je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za slabost i neodlučnost u Ukrajini ostaje u zatvoru pod optužbom za ekstremizam, javio je AP.

Igor Strelkov, penzionisani službenik za sigurnost koji je vodio separatiste koje je podržavala Moskva u istočnoj Ukrajini 2014. i koji je osuđen za ubistvo u Nizozemskoj zbog svoje uloge u obaranju putničkog aviona Malaysia Airlinesa te godine, tvrdi da je potrebna potpuna mobilizacija za Rusija da ostvari pobjedu. On je ranije kritikovao Putina kao „ništariju“ i „kukavičkog mediokriteta“.

Okružni sud u Moskvi naredio je 52-godišnjem Strelkovu, čije je pravo ime Igor Girkin, da ostane u pritvoru do 18. septembra. Strelkov je uhapšen 21. jula i suočava se sa optužbama za pozivanje na ekstremističke aktivnosti. Mogao bi dobiti pet godina zatvora ako bude osuđen.

Strelkovljev pravni tim se zalagao za njegovo zadržavanje u kućnom pritvoru, navodeći
zdravstvene probleme. Strelkovova supruga Miroslava Reginskaya, govoreći nakon presude, rekla je da je „odluka suda nepravedna i da ćemo se žaliti.“

Njegovo hapšenje protumačeno je kao signal da je Kremlj pooštrio svoj pristup sa kritičarima nakon neuspjele pobune plaćeničke kompanije Wagner u junu. Strelkov je uhapšen skoro mjesec dana nakon kratkotrajne pobune koju je pokrenuo Yevgeny Prigozhin, vođa Wagnera.

Poput Prigozhina, Strelkov je oštro kritikovao ruske vojne vođe zbog nesposobnosti, ali je također osudio šefa Wagnera i opisao njegov postupak kao izdaju i veliku pretnju ruskoj državi. Njih dvojica su u više navrata razmjenjivali uvrede, a Strelkovljeve pristalice kažu da je jedan od Wagnerovih plaćenika pokrenuo krivičnu istragu o njegovim izjavama.

Naša javnost Sterlkova pamti kao plaćenika tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, najviše ratujući na prostoru Višegrada i istočne Bosne.

#KremljPristup #MoskovskiSud #NacionalistaOptužba #PutinKritika #RusijaMobilizacija #SeparatistiPodrška #WagnerPobuna #Svijet