Članak

RAZVOJ TRŽIŠTA NEKRETNINA

Kina odobrila smjernice za povećanje jeftinog stanovanja usred krize imovinskog duga

Xinhua nije dala detalje o novim smjernicama vlade, ali je citirala kako je kabinet rekao da će proširiti ulaganja i promovisati zdrav razvoj tržišta nekretnina.

Foto: Facebook

(Patria) - Kineska vlada je odobrila smjernice za planiranje i izgradnju pristupačnih stanova na sastanku kojim je predsjedavao premijer Li Qiang, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Kineski sektor nekretnina je u sve dubljoj krizi sa sve većim rizikom od neplaćanja među nekim investitorima dok se bore s prodajom stanova i prikupljanjem sredstava, piše Reuters.

Xinhua nije dala detalje o novim smjernicama vlade, ali je citirala kako je kabinet rekao da će proširiti ulaganja i promovisati zdrav razvoj tržišta nekretnina.

Odvojeno, kineska centralna banka objavila je smjernice o relaksaciji pravila o stambenim kreditima, u potezu koji ima za cilj podsticanje zahtjeva za kredite i kupovine kuća.

Peking posljednjih godina promoviše pristupačnije stambene objekte.

Zvaničnik Ministarstva za stanovanje i urbano-ruralni razvoj rekao je prošle godine da će Kina dodati 6,5 miliona novih jeftinih stambenih jedinica za iznajmljivanje u 40 većih gradova u periodu 2021-2025.

Međutim, s padom nekretnina, zvanični podaci pokazuju da su cijene novih stanova pale u julu po prvi put ove godine, naglašavajući hitnost za hrabrijom podrškom politikama.

U petak su ministarstvo stanovanja, centralna banka i nacionalni finansijski regulator zajedno izdali obavještenje o ublažavanju hipotekarne politike kako bi pomogli oživljavanju sektora.

Kinesko stambeno tržište u protekle dvije godine borilo se s teškom dužničkom krizom, prvobitno pokrenutom vladinim potezima da obuzda rastući dug.

#Kina #stanovanje #nekretnine #Stanovi #Svijet