Članak

HAVAJI

SAD: Maui tuži elektroenergetsku kompaniju zbog smrtonosnih požara

Okrug Maui tuži havajsku elektroenergetsku kompaniju zbog smrtonosnog požara koji je zahvatio Lahainu, navodeći da se uništenje moglo izbjeći da su dalekovodi bili isključeni.

Foto: Twitter

(Patria) - Okrug Maui tuži havajsku elektroenergetsku kompaniju zbog smrtonosnog požara koji je zahvatio Lahainu, navodeći da se uništenje moglo izbjeći da su dalekovodi bili isključeni.

Tužba je posljednja u sve većem kritičnom fokusu na dobavljača električne energije nakon požara, u kojem je poginulo najmanje 115 ljudi, sa video snimcima koji očito prikazuju oborene kablove koji osvjetljavaju vegetaciju u satima prije nego što je izbila tragedija.

U tužbi se navodi da je bilo dosta upozorenja o jakim vjetrovima iz obližnjeg uragana, ali su Hawaiian Electric i njegove podružnice nemarno održavale električne vodove pod naponom.

„Ovi dalekovodi su predvidivo zapalili brzi, smrtonosni i destruktivni požar u Lahaini, koji je potpuno uništio rezidencije, preduzeća, crkve, škole i povijesna kulturna mjesta“, navodi se u tužbi.

„Optuženi su znali da će jaki vjetrovi za koje je (Nacionalna meteorološka služba) predvidjela srušiti električne stubove, srušiti dalekovode i zapaliti vegetaciju. Optuženi su također znali da će se požar proširiti kritično brzom brzinom ako njihova električna oprema zapali“, prenio je AFP.

Okrug koji je i sam pod pritiskom zbog, kako kritičari kažu, nedostatka priprema uoči požara i slabe reakcije nakon njega, zahtijeva neodređenu štetu i nadoknadu za uništenje.

Elektroprivrede u Kaliforniji rutinski su gasile velike dijelove nadzemnih dalekovoda zbog jakih vjetrova, što je strategija zaslužna za izbjegavanje nekih požara.

Šef Hawaiian Electric Shelee Kimura je 14. augusta branio odluku o održavanju mreže, rekavši da je struja neophodna da bi se voda pumpala u Lahaini.

Požar od 8. augusta bio je najsmrtonosniji požar koji su Sjedinjene Američke Države vidjele više od jednog vijeka.

#Havaji #SAD #Svijet #Tužba