Članak

LLOYD AUSTIN

Američki ministar odbrane podržava vojnu modernizaciju Indonezije

Indonezija nastoji da nadogradi svoje borbene avione, koji trenutno uključuju F-16 američke proizvodnje i ruski Suhoj Su-27 i Su-30.

Foto: Twitter

(Patria) - Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin naglasio je važnost modernizacije indonezijske vojske na sastanku sa šefom odbrane, dok Washington jača veze u jugoistočnoj Aziji usred geopolitičkog rivalstva s Kinom, javio je Reuters.

Austin je u četvrtak u Pentagonu ugostio indonežanskog ministra odbrane Prabowoa Subianta, bivšeg komandanta specijalnih snaga i političkog veterana za kojeg se očekuje da će se kandidovati na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Sastanak se održava u trenutku kada Indonezija, arhipelag od 270 miliona ljudi, nastoji da unaprijedi svoju vojsku i zamjeni staro oružje, izdvajajući ove godine 8,89 milijardi dolara za odbranu, sa sličnim iznosom za sljedeće godine.

U protekloj deceniji, potrošnja Indonezije za odbranu po glavi stanovnika i kao postotak bruto domaćeg proizvoda bila je najniža među šest tržišnih ekonomija u razvoju jugoistočne Azije, prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Pentagon je saopštio da ministri odbrane dviju zemalja dijele zajedničku namjeru da povećaju odbrambene sposobnosti „poput nadogradnje borbenih aviona, novih višenamjenskih borbenih aviona i dodatnih transportnih aviona s fiksnim i rotirajućim krilima“.

Indonezija nastoji da nadogradi svoje borbene avione, koji trenutno uključuju F-16 američke proizvodnje i ruski Suhoj Su-27 i Su-30.

U ponedjeljak je Indonezija objavila dogovor o kupovini 24 transportna helikoptera od američke kompanije Lockheed Martin za neotkrivenu naknadu. Ovaj mjesec je najavila kupovinu 12 novih dronova od Turkish Aerospacea u vrijednosti od 300 miliona dolara.

Austin i Prabowo su također rekli da su ekspanzivne tvrdnje Kine u Južnom kineskom moru „nisu skladu s međunarodnim pravom“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Ministarstvo odbrane Indonezije saopštilo je da su dvije zemlje posvećene očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti u regionu, kao i održavanju „otvorenog, inkluzivnog i poretka zasnovanog na pravilima“.

#Indonezija #lloydaustin #SAD #vojska #Svijet