Članak

6 NOVIH

BRICS u januaru dobija nove članove

Ovo proširenje članstva je historijsko

(Patria) - Lideri BRICS-a najavili su „historijski“ prijem šest novih zemalja, dok blok nastoji da preoblikuje globalni poredak predvođen Zapadom i proširi svoj uticaj u eri strateškog nadmetanja, javio je AFP.

BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) se složio na svom godišnjem samitu da
Argentina, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati postanu
punopravni članovi od 1. januara.

„Ovo proširenje članstva je historijsko“, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping.

„Proširenje je također nova polazna tačka za saradnju BRICS-a. Ono će unijeti novu snagu u mehanizam saradnje BRICS-a i dodatno ojačati snagu svjetskog mira i razvoja“, dodao je.

Peking je vodio kampanju za brzo širenje i jačanje BRICS-a kao protutežu dominaciji
Sjedinjenih Američkih Država i Zapada u svjetskim poslovima, a nastojanje da se proširi
članstvo našlo se na vrhu dnevnog reda samita u Johanesburgu.

Etiopski premijer Abiy Ahmed pozdravio je, kako je rekao, „veliki trenutak“ za svoju zemlju, drugu po broju stanovnika u Africi.

„Prednosti iranskog članstva u BRICS-u će ući u historiju i otvoriti novo poglavlje i snažniji korak ka pravičnosti... i trajnom miru na međunarodnoj sceni“, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Egipat i UAE također su objavili svoju spremnost da rade sa labavo definisanom grupom, koja predstavlja milijarde ljudi na četiri kontinenta i četvrtinu svjetskog bogatstva. Iako je u najavi ukazivalo da će se svih šest zemalja pridružiti, odgovor Saudijske Arabije bio je neobavezujući, a ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan rekao je da Rijad „čeka detalje“ o pozivu i da će „donijeti odgovarajuću odluku“.

#BRICS #članstvo #noveZemlje #svijet